"; if ($users==1){ $o.=$plugin_cf['online']['first_part_singular']; $o.=" " . $users . " "; $o.= $plugin_cf['online']['last_part_singular']; } else { $o.=$plugin_cf['online']['first_part_plural']; $o.=" " . $users . " "; $o.= $plugin_cf['online']['last_part_plural']; } $o.="

"; return $o; } ?> Dierenkliniek Overtoom Amsterdam - wetenswaardigheden

wetenswaardigheden

Wist u dat chocolade giftig is voor honden en katten? Lees verder.

Problemen met pillen ingeven? Lees verder.

Mag een zwangere vrouw de kattenbak schoonmaken? Lees verder.

Wat is eigenlijk de oorsprong van Werelddierendag op 4 oktober? WINTERKOUDE  bij de hond

De meeste honden zijn gek op sneeuw, maar behalve dat sneeuw heel leuk kan zijn om in te spelen zitten er ook nadelen aan voor uw hond.

 

 

Hieronder beschrijven we enkele ďwintertipsĒ waar u op kunt letten als er sneeuw/ ijs ligt.

 

 

 

 

 

 

Laat de hond niet zwemmen met koude temperaturen. Ga geen lange wandelingen maken in nat/ koud weer. Voorkom in ieder geval dat de hond tot op zijn huid nat wordt. Indien de temperatuur gedurende lange tijd verlaagd blijft kan uw hond ziek worden. Er kan een luchtweginfectie, een blaasontsteking of een maagdarmprobleem ontstaan.

Let goed op met honden die nauwelijks/ geen ondervacht krijgen in de winter, zoals de Boxer, Dobermann en de Yorkshire terriŽr. Deze rassen zijn gevoeliger voor onderkoeling door kou en natte weersomstandigheden. Geef deze honden evt. een jas aan in echt wintersweer.

 

 

Onderkoeling ontstaat langzaam. Eerst gaat de hond rillen, daarna volgt futloosheid en tenslotte zwakke en oppervlakkige ademhaling. Ook voelt de hond koud aan. Als uw  hond onderkoeld is, raadpleeg dan altijd eerst uw dierenarts.

Wat kunt u zelf doen bij onderkoeling van uw hond:

-          Wrijf uw hond droog/ warm met een handdoek. (zo stimuleert u de bloedsomloop)

-          Wikkel uw hond ergens in om hem warm te houden.

-          Neem regelmatig de temperatuur op.

-          Indien de temperatuur 37 graden is dan is het zaak hem ook warm te houden door hem in een warme deken te wikkelen (uit de wasdroger bijv.), tegen een kruik aan leggen, in een warme ruimte leggen. Voer niet te snel veel warmte toe, maar laat hem geleidelijk opwarmen.

-          Als uw hond bij bewustzijn is dan kunt u hem wat warms te drinken geven.

-          Als de temperatuur boven 37.8 is kunt u alles weghalen, maar u moet hem wel in een warme ruimte laten.

 

De lichaamsdelen die het eerste bevriezen zijn die delen waar weinig/ geen haren opzitten ( oorpunten, voetzooltjes, staartpunt en bij reuen de balzak ). Symptomen daarbij zijn: bleke of rode en gezwollen huid. Pijn aan de oren, staart of klauwen bij aanraking. De huid blijft koud en verschrompeld. Heeft uw hond bevriezingsverschijnselen raadpleeg dan altijd eerst uw dierenarts.

Wat kunt u zelf doen bij bevriezingsverschijnselen:

-          Masseer de bevroren lichaamsdelen heel zachtjes met een warme doek. Pas op dat u de huid niet beschadigd.

-          Warm bevroren lichaamsdelen evt. op met lauw water.

-          Indien de huid donker verkleurd, neem dan direct contact op met de dierenarts om een afspraak te maken om langs te gaan. (spoedpatiŽnt)

 

Indien u deze tips in acht neemt kunt u gerust met uw hond gaan wandelen of spelen in de sneeuw.

Veel plezier !!