"; if ($users==1){ $o.=$plugin_cf['online']['first_part_singular']; $o.=" " . $users . " "; $o.= $plugin_cf['online']['last_part_singular']; } else { $o.=$plugin_cf['online']['first_part_plural']; $o.=" " . $users . " "; $o.= $plugin_cf['online']['last_part_plural']; } $o.="

"; return $o; } ?> Dierenkliniek Overtoom Amsterdam - Onzindelijkheid en sproeien

Onzindelijkheid en sproeien

Katten die in huis plassen, komen helaas nogal eens voor.
Dit hoeft niet altijd een gedragsprobleem te zijn, er kan ook een medische oorzaak achter zitten, die eerst uitgesloten moeten worden.

Hoe vervelend onzindelijkheid ook is voor de eigenaar, uw kat kan het bedoelen als heel normaal gedrag. 
Realiseer  u dat katten  in een GEURWERELD leven. Sproeien is normaal kattengedrag, wat thuis hoort in het hele repertoire van communcatie via geuren. Hieronder vallen ook kopjes geven en krabben aan bomen of stoelen. Er wordt via sproeien aan andere katten duidelijk gemaakt wie er heeft gesproeid. Er wordt verondersteld dat in de natuur zulke informatie bedoeld is om bepaalde individuen uit de weg te gaan of juist te ontmoeten. Sproeien vindt vaak plaats in een competitieve sfeer tussen katten uit hetzelfde huishouden, maar ook van daarbuiten.
Sproeien gebeurt meestal op plaatsen waar men het huis binnenkomt, en tegen de binnenkant van bijvoorbeeld buitenmuren of ramen. Ook zaken die buiten het huis komen, of op andere plaatsen geweest zijn, bijvoorbeeld boodschappentassen, nieuw bankstel, kunnen doelwit zijn.
Sproeien komt meer voor in multi-kat huishoudens. Dit is logisch als men bedenkt dat sproeien een communicatiemiddel is.

Vaak begint het in een voor de kat stressvolle periode.
Sommige rassen zijn stressgevoeliger en sproeien vakern, bv Siamezen en Burmezen.
Zowel poezen als katers (ook na sterilisatie en castratie!) kunnen gaan sproeien of in de normale gehurkte plas- of poephouding buiten de kattenbak gaan zitten.

Als eerste moet natuurlijk gekeken worden of er een aanwijsbare reden is dat de kat de kattenbak niet meer wil gebruiken: is hij vies,verkeerd grit (verander ook niet te vaak van type grit), verkeerde plek, te dicht bij de etensbak, met te sterk ruikend middel schoongemaakt, liever niet overdekt of geen luikje ervoor?

Tip: gebruik bij het schoonmaken van de ondergeplaste plekken liever geen chloor of ammonia of andere sterk ruikende middelen: uw kat zal er dan juist overheen willen plassen!
Wel geschikt is Biotex groen of groene zeep.

Als uw kat een vaste plek heeft waar hij/zij gaat zitten, probeer dan om daar een plant of (tijdelijk) een kattenbak neer te zetten. Wat ook wel eens wil helpen is wattenbolletjes  te prikken op de plek waar ze sproeien: na 1x sproeien hangt z'n geur er al en hoeft hij niet nog eens. Na verloop van tijd kunt u de wattenbolletjes weer weghalen.
Ook afdekken met aluminiumfolie wil wel helpen (kat spettert zichzelf dan onderÖ).
Wat ook wel eens helpt is het etensbakje er neer zetten: daar zal hij het ook niet snel bevuilen.

Soms helpt niets en regelmatig krijgen we behoorlijk wanhopige mensen op de praktijk. Gelukkig zijn er een aantal middelen waarmee we uw kat kunnen behandelen en waarmee de onzindelijkheid vaak stopt.

Waar vaak goede resultaten mee gezien worden is het gebruik van synthetische feromonen. Feromonen zijn reukstoffen die een kat in zijn territorium achterlaat door oa. met zijn kop langs voorwerpen te strijken. Mensen kunnen dit niet ruiken. Deze feromenen zijn verkrijgbaar als spray of (veel gebruikt!) verdamper voor in het stopcontact. De spray kan 1 of 2 maal daags aangebracht worden op de plekken waar de kat tegenaan plast. De verdamper is gebruiksvriendelijker, want werkt 1 maand. Hij moet wel permanent in het stopcontact blijven. Indien nodig kan een navulling gekocht worden.


Zowel spray als verdamper heet Feliway. Vraag ernaar: het heeft al voor veel wanhopige katteneigenaren de oplossing gebracht.

Hoewel dit vaak goede resultaten geeft, lukt het ook dan niet altijd.
Een volgende stap die door ons geadviseerd is, is met bepaalde gedragsbeÔnvloedende medicijnen. Ook hiermee zijn de resultaten gelukkig vaak goed.

Soms kan het voor mensen een reden zijn om een ander adres voor hun kat te zoeken. Gelukkig zijn dit grote uitzonderingen.