Welkom > wetenswaardigheden > Toxoplasmose

Toxoplasmose

 

Vaak krijgen we vragen over de risico’s die zwangere vrouwen zouden lopen als er een kat in huis is.


Iedereen heeft wel eens gehoord over Toxoplasmose en niemand wil dat er iets mis gaat met de ongeboren baby.


Er zijn veel misverstanden hierover , reden waarom we alles eens op een rijtje zetten.

Toxoplasma gondii is een darmparasiet waarmee met name jonge katten (gemiddeld zijn ze dan een half jaar oud) zich kunnen besmetten nadat ze hun uitwerpselen in de tuin hebben ondergegraven of bijvoorbeeld een besmette muis hebben gegeten.
Gedurende 1 of 2 weken is deze toxoplasma dan aanwezig in de darm en vermenigvuldigt zich daar.
Hierna zijn ze er nooit meer gevoelig voor, doordat ze er direct weerstand tegen opbouwen.
Meestal wordt de kat zelf niet ziek van een besmetting.

Als de kat besmet is komen de eitjes van de parasiet via de ontlasting in de kattenbak.
Deze eitjes zijn dan nog niet besmettelijk voor andere dieren of de mens.
Na 2 dagen zijn ze dit wel, want dan hebben ze inmiddels een stevig kapsel om zich heen.

 

Dus als u een jonge kat heeft die buiten komt, maar wel binnen een kattenbak heeft, kan het verstandig zijn om als zwangere vrouw deze bak niet schoon te maken als de ontlasting er al 2 dagen of langer in zit.

 

Overigens kan de besmetting nooit plaatsvinden via de ontlasting van andere dieren dan de kat, zoals konijnen of cavia’s, omdat de hierboven besproken ontwikkeling in de darm daar niet kan plaatsvinden.

 

Maar het ECHTE risico zit niet zozeer in die zo wantrouwend bekeken kattenbak, maar in de eitjes die –ingekapseld en wel, en dus infectieus- buiten in de tuin, in zandbakken en overal waar de (jonge) kat z’n poep begraaft.
Een zwangere vrouw moet liever maar niet meespelen met haar oudere kinderen in de zandbak.
De eitjes blijven daar namelijk heel lang leven.

LET OP MET RAUW VLEES !
Door tuinieren kunnen mensen zich dus besmetten, maar – en dit is heel belangrijk, want dit is veel belangrijker dan die mythe rond de kattenbak- ook via een omweg kan dit gebeuren.
Dieren die voor vleesconsumptie gebruikt worden, zoals schapen en koeien en (scharrel)varkens, kunnen zich in de wei besmetten.
Kom daarom –zeker als zwangere vrouw- nooit met blote handen aan rauw vlees, maar gebruik een vork om het op te pakken.
Zorg dat vlees altijd goed doorbakken is en eet geen filet Americain.

Uit een recent (2008) verschenen onderzoek blijkt dat tweederde van de besmettingen is toe te schrijven aan vleesoverdracht. 

 

Realiseer u dat veel mensen in de loop van hun leven ongemerkt een keer een besmetting hebben opgelopen en zo, net als hierboven beschreven bij de jonge kat, er niet eens meer gevoelig voor zijn.

 

Overigens is bij een van onze vrouwelijke dierenartsen  tijdens haar zwangerschappen getest of ze een titer had voor Toxoplasma (ofwel er ooit mee in aanraking was gekomen), omdat ze zowel van tuinieren houdt, als beroepsmatig ontzettend veel jonge katten in handen krijgt.
Zelfs zij bleek er geen titer voor te hebben.

Tot juli 2010 doet onze praktijk mee aan een onderzoek van het RIVM, waarbij onderzocht wordt hoe groot de kans is dat een kat besmet is en of het mogelijk is om de infectiedruk in het milieu te verlagen. Het kan gebeuren dat wij u vragen een heel klein beetje bloed van uw kat af te mogen nemen hiervoor. Van u wordt dan verwacht om een vragenformulier in te vullen.

CONCLUSIE

Blijf gewoon van uw katten genieten als u zwanger bent, maar zorg ervoor niet in aanraking te komen met rauw vlees, tuinier met plastic handschoenen aan, ga liever niet naar openbare zandbakken in speeltuinen en maak de kattenbak elke dag schoon of laat dit klusje toch lekker een tijdje aan een ander over.