Welkom > Vlooien > Infecties

Infecties

hondenlintworm (Dipyllidium caninum)

Hondenlintworm (Dipylidium Caninum)Vlooien kunnen drager zijn van lintwormeitjes en zodra uw dier de vlo weg probeert te bijten of te likken , wordt de vlo wel eens ingeslikt. De lintwormeitjes ontwikkelen zich dan verder in het dier en gaan zich daar zelfstandig voortplanten.

Zonder vlooien geen lintworm en dus moeten ze altijd beide bestreden worden wanneer de ďrijstkorrelsĒ of ďmadenĒ zijn gezien.

Als alleen tegen lintworm wordt behandeld en niet ook tegen de vlo, dan is de kans groot dat al na 2 weken herbesmetting heeft plaatsgevonden en er weer nieuwe segmenten worden uitgescheiden. De dierenarts of assistente krijgt dan wel eens (ten onrechte) het verwijt een onvoldoende werkzaam middel te hebben meegegeven tegen de wormen.


Niesziektevirus (feline calicivirus)

In een studie in 2009 is aangetoond dat de vlo kan fungeren als belangrijke vector van FCV (feline calicivirus), oftewel van een van de varianten van niesziekte.

kattenkrabziekte (Bartonella Henselae)

Dit is een bacteriŽle infectie die door een krab of beetwond van een kat kan worden overgebracht op de mens en daar een ontsteking van de regionale lymfeklieren kan veroorzaken. Het is nog niet zo lang geleden aangetoond dat vlooien de infectie overdragen.

Doordat katten vlooien uit de vacht krabben, likken en stukbijten, komen de bacteriŽn onder de nagels en in de mondholte terecht. Overigens zijn deze bacteriŽn ook bij honden aangetroffen. Ongeveer een kwart van de katten in Nederland draagt de bacterie bij zich, evenals de vlooien die erop worden gevonden. De kat vertoont zelf geen ziekteverschijnselen, maar de kans op een infectie van de mens is dus niet denkbeeldig.


DEELNAME AAN ONDERZOEK

Het RIVM is een onderzoek gestart naar mogelijk nog meer ziekteverwekkers die via vlooien van dier op mens kunnen worden overgebracht. Vooral wordt gezocht naar bovengenoemde Kattenkrabziekte, maar ook naar het mogelijk overbrengen van Vlektyfus.

Daartoe zij door het hele land heen 10 praktijken geselecteerd om hieraan mee te werken.

Voor de regio Amsterdam is Dierenkliniek Overtoom benaderd. Het kan daardoor gebeuren dat we bij het vinden van vlooien bij uw huisdier ineens in de kast duiken op zoek naar de speciale potjes die we hiervoor van het RIVM hebben ontvangen.

Dit onderzoek vindt anoniem plaats. Wel zullen wij als een van de eersten de (voorlopige) conclusie van het onderzoek ontvangen. Deze kunt u dan uiteraard via deze site lezen.