Welkom > Vlooien > Achtergrondinfo

Achtergrondinfo

Vlooien zijn parasieten: kleine, enigszins platte insecten die zich voeden met bloed wat ze vervolgens weer grotendeels onverteerd, uitscheiden. Deze "vlooienpoepjes" zijn zichtbaar als zwarte schilfers in de vacht. Ze hebben een (onvrijwillige) "gastheer" nodig om te kunnen overleven en zich te kunnen voortplanten. Zonder gastheer sterft de volwassen vlo binnen enkele dagen. Er bestaan vele soorten vlooien, maar wij krijgen meestal te maken met de kattenvlo (ook bij honden en andere dieren).
3D rendering van een vlo

TIP

Wanneer u twijfelt of de zwarte schilfers in de vacht van uw dier "vlooienpoepjes" zijn kunt u zekerheid krijgen door wat van die schilfers op te vangen op vochtig keukenpapier (door te borstelen of kammen). Wanneer het vocht de zwarte stippen rood doet uitvloeien is er sprake van gestold bloed en weet u nu zeker dat uw dier vlooien heeft.

Levenscyclus

Bij een gunstige (warme) temperatuur doorloopt de vlo een levenscyclus van 3 tot 4 weken, maar dit kan uitlopen tot zo'n 6 maanden. Vroeger deed zich die gunstige temperatuur alleen 's zomers voor, maar tegenwoordig is er binnenshuis het hele jaar door een "gunstig vlooienklimaat".

Levenscyclus van de vlo
microscoopfoto vlo

Vlooien leggen eitjes

Volwassen vlooienvrouwtjes leggen eitjes in de vacht van een dier. Het dier verliest vervolgens deze eitjes overal waar het komt. Bij een kat of hond is dat vaak door het gehele huis, in de auto, bij vrienden en kennissen, in het park enz. enz. Een vrouwtjesvlo kan gedurende haar leven zo'n 2000 eitjes leggen, waarvan er ongeveer 800 uitkomen. Op deze manier ontstaat een enorm aantal nakomelingen verspreid over een enorm gebied.

Daaruit komen larven

Na 3 tot 4 dagen komen de eitjes uit. De larve is witachtig en dun, schaars bedekt met borstelhaartjes en 2 tot 4 mm lang. Om te overleven hebben ze een hoge luchtvochtigheid nodig en een temperatuur vanaf 15 graden. Ze verstoppen zich in kieren en spleten van vloer en meubels, in het tapijt etc.
Iedere larve vervelt 2 keer tot het volgende stadium. Het larvestadium duurt tussen 7 en 18 dagen.

vlooienlarven

De larve verandert in een pop

Binnen 5 tot 14 dagen ontwikkelt de larve zich in een cocon tot een volwassen vlo. Door de plakkerige cocon kleeft allerlei organisch materiaal aan de pop vast, wat extra bescherming en camouflage biedt. De poppen zijn bovendien bestand tegen droogte en bestrijdingsmiddelen hetgeen de overlevingskans van de jonge vlooien flink verhoogt.
Maar dat is nog niet alles:

Op een geschikt moment komen de jonge vlooien uit

dan heb je dus de poppen aan het dansen! De vlooien komen namelijk pas uit op het moment dat er plotseling trillingen optreden. Trillingen die gewoonlijk worden veroorzaakt door rondlopende mensen en hun huisdieren. Dat kan dus al na een week zijn, maar het kan ook maandenlang duren. Ze liggen dus als het ware rustig hun kans af te wachten.
Zodra een vlo is uitgekomen hoeft deze dus meestal weinig moeite te doen om een gastheer te vinden en....

dan begint de hele cyclus weer opnieuw.

Zodra de jonge vlooien zijn uitgekomen gaan ze direct op zoek naar een

Nog even dit...

De laatste circusvlo...

Vanaf 1800 waren er in heel Europa voorstellingen van circusvlooien op jaarmarkten en kermissen. Hierin trokken vlooien kleine koetsjes, zetten ze draaimolens in beweging of schoten ze met een balletje op een klein doeltje.

De vlooien deden dit als reactie op beloningen. De beste beloning die de vlooienmeester kon geven, was zijn eigen bloed: hij deed dan zij mouw omhoog en liet ze een kwartiertje zuigen. De diertjes werden niet gedresseerd. De "circusleiders" observeerden de vlooien net zo lang tot ze wisten wat hun talenten waren. Als de vlo een springer of een loper was, werd hij in een steeds kleiner doosje bewaard om het springen zoveel mogelijk te verleren. Ze zaten aan de karretjes verbonden met dunne zilverdraadjes. Springers konden goed doelschieten. Ze werden op een balletje geplaatst en bij hun afsprong lanceerden ze dat automatisch. Realiseer je dat vlooien naar verhouding erg sterk zijn. Zou een vlo zo groot als een mens zijn, dan zou hij in ťťn sprong over een piramide kunnen springen. Hij zou meer dan 10.000 kilo kunnen optillen!

Alleen de vrouwtjes van de mensenvlo of de egelvlo waren geschikt voor de vlooientheaters: mannetjes en andere soorten waren te klein. Deze vlooien waren toen nog overal te vinden, omdat de hygiŽne niet al te best was. Vanaf de 20e eeuw echter stierf de mensenvlo langzaam uit. De laatste Nederlandse vlooientemmer is toch nog tot 1972 actief geweest. Toen moest hij stoppen, want in het hele land was geen geschikt vlo meer te vinden..