Welkom > Overige dieren > Rat > Ziektes

Ziektes

De meest voorkomende problemen bij ratten zijn respiratieproblemen (problemen met de ademhaling) en tumoren.

Qua respiratieproblemen zijn de belangrijkste virussen vooral voor de jonge rat een probleem.

Daarnaast zijn er een aantal bacteriŽn die meestal problemen geven, omdat ze voor veel slijm (mucus) zorgen. Deze bacteriŽn zijn moeilijk weg te krijgen en mede daarom is langdurig slijmoplossen en een antibioticakuur wanneer het ineens erger wordt, vaak de beste therapie. Dit geldt ook voor de "niet-zieke"rat, die wel een bijgeluid bij de ademhaling (stridor) heeft en af en toe niest.

Veel voorkomende tumoren zijn tumoren die uitgaan van het melkklierweefsel. Deze zijn vaak niet kwaadaardig, maar groeien snel. Ze komen voor van de keelstreek tot aan de anus. Door de grootte van de tumoren kunnen ze soms hun pootjes slecht bewegen. Ook ratten kunnen geopereerd worden!


LET OP: sinds februari 2009 wordt er gewaarschuwd dat ratjes die ingevoerd zijn vanuit TsjechiŽ (ook dierenwinkels in ons land betrekken hun diertjes daar wel vandaan) koepokken kunnen hebben. Dat is een ziekte waar mensen tot 1977 tegen gevaccineerd werden, maar daarna niet meer en die van rat op mens kan overgaan.

Heeft u een rat die plekjes heeft aan oren en/of staart: kom er mee voor controle.

Met name kinderen kunnen besmet raken. Zij kunnen onder andere koorts krijgen en worden vaak zo ziek dat een ziekenhuisopname volgt. Ze herstellen gelukkig na een aantal weken, maar houden vaak wel littekens over.