Welkom > Overige dieren > Rat > Voortplanting

Voortplanting

De rat is al vroeg geslachtsrijp: al na 6 weken, soms zelfs al vanaf 30 dagen leeftijd.

Laat echter liever het mannetje pas toe als het vrouwtje 3 maanden oud is. Er zijn ook publicaties waarin wordt aangeraden het vrouwtje haar eerste nest te laten krijgen tuseen de leeftijd van 5 en 8 maanden. Liever niet meer nŠ 8 maanden leeftijd.

De draagtijd is 18-23 dagen, met een worpgrootte van 8-12. Doordat ratten prooidieren zijn, is hun voortplanting erop gericht om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk jongen op de wereld te zetten. Er zijn zelfs worpgroottes van 24 ratjes beschreven!

De geboorte gaat heel snel, over het algemeen is binnen een uur het hele nestje geboren.

De babyratjes (ook wel rittens genaamd) worden blind, kaal en doof geboren, het zin eigenlijk net een soort embryo's. Zo rond 4 Š 5 dagen oud krijgen de rittens schilferstjes op hun huid. Dit is het eeste teken van de doorkomende haartjes. Bij donkergekleurde rittens is de tekening met 2 dagen al zichtbaar; bij de lichter gekleurde meestal pas later. De lichter gekleurde rittens hebben rode of robijnrode ogen; de donkere hebben zwarte ogen. De oortjes gaan open zo rond de 12e dag. De oogjes rond de 2e levensweek. Ze gaan dan ook echt hun hok verkennen en alles proeven.

Het mannetje zal de jongen niets doen, maar helpt mee met de verzorging.

Al vanaf 3 weken kunnen de babyratjes gespeend worden.

Zo kan 1 paartje per jaar voor 120 nakomelingen zorgen!
Zet daarom de mannetjes en de vrouwtjes vanaf de leeftijd van 6 weken apart.

Het vergt wel een beetje een geoefend oog, maar je kunt mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden, doordat de afstand tussen anus en hetzij de vagina, hetzij het piemeltje bij het mannetje 2x zo groot is als bij het vrouwtje. Op ongeveer de 10e dag worden bij de vrouwtjes de tepels zichtbaar. Mannetjes hebben die niet! Als de vacht helemaal doorgekomen is nmoet er meer gezocht worden naar de tepels. Tegen die tijd zijn echter meestal de testikels al wel zichtbaar in het scrotum.


Meer weten? www.ratjetoe.nl, www.ratten.pagina.nl, www.ratworld.xs4all.nl/ratsewer.