Wetenswaardigheden

Daarbuiten zal een bunzing zijn territorium hevig verdedigen. Een mannetje heeft een territorium nodig van 1 km, hetgeen een fret natuurlijk nooit heeft.

Ondanks dat de fret dus van nature geen groepsdier is, houdt dat niet in dat je nooit meerdere fretten bij elkaar mag zetten. Een feit is namelijk ook dat een fret zich snel verveelt. Maak de groepen echter niet te groot (liefst 2-3 fretten per groep) en haal de dieren uit elkaar als ze elkaar niet verdragen. Soms wennen ze wel aan elkaar, maar blijft er toch veel stress, hetgeen zeer ernstige maagdarmklachten kan veroorzaken. (Fretten hebben vaak een bacterie in hun maag (Helicobacter), die bij stress kan leiden tot zo ernstige maagzweren, dat er echte gaten inde maag komen en het diertje overlijdt. Wees hier vooral voor gewaarschuwd als u wel eens bloed aan het bekkie ziet (dit komt dan uit de maag) of bloederige ontlasting).

Door de domesticatie zijn er bij de fret aanpassingen in het gedrag gekomen. Mogelijk is hierdoor een juveniel gedrag ontstaan, waardoor een groepsgenoot wordt gezien als een nestgenoot en daardoor wordt getolereerd. ook het speelse gedrag zou hiermee verklaard kunnen worden. Juist doordat ze zo heerlijk samen kunnen spelen, is vaak verondersteld dat de fret een groepsdier zou zijn.

Het is overigens vaak heel moeilijk om signalen van stress te signaleren. Merkwaardig genoeg kunnen fretten die bij elkaar in de hangmat gaan liggen, toch ongelooflijk de pest aan elkaar hebben!