Welkom > Overige dieren > Fret > Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden

  • Wist u dat......de fret in Nederland inmiddels zo'n populair huisdier is, dat er al meer dan 5000 gehouden worden?
  • Zoals eerder vermeld, stamt de fret af van de bunzing.
  • Als we kijken hoe de bunzing inde natuur leeft, dan valt heel duidelijk op dat de bunzing een SOLITAIR bestaan leidt: hij leeft alleen, niet in een groep. Mannetjes en vrouwtjes komen elkaar in de natuur slechts tegen in de paartijd.

Daarbuiten zal een bunzing zijn territorium hevig verdedigen. Een mannetje heeft een territorium nodig van 1 km, hetgeen een fret natuurlijk nooit heeft.

Ondanks dat de fret dus van nature geen groepsdier is, houdt dat niet in dat je nooit meerdere fretten bij elkaar mag zetten. Een feit is namelijk ook dat een fret zich snel verveelt. Maak de groepen echter niet te groot (liefst 2-3 fretten per groep) en haal de dieren uit elkaar als ze elkaar niet verdragen. Soms wennen ze wel aan elkaar, maar blijft er toch veel stress, hetgeen zeer ernstige maagdarmklachten kan veroorzaken. (Fretten hebben vaak een bacterie in hun maag (Helicobacter), die bij stress kan leiden tot zo ernstige maagzweren, dat er echte gaten inde maag komen en het diertje overlijdt. Wees hier vooral voor gewaarschuwd als u wel eens bloed aan het bekkie ziet (dit komt dan uit de maag) of bloederige ontlasting).

Door de domesticatie zijn er bij de fret aanpassingen in het gedrag gekomen. Mogelijk is hierdoor een juveniel gedrag ontstaan, waardoor een groepsgenoot wordt gezien als een nestgenoot en daardoor wordt getolereerd. ook het speelse gedrag zou hiermee verklaard kunnen worden. Juist doordat ze zo heerlijk samen kunnen spelen, is vaak verondersteld dat de fret een groepsdier zou zijn.

Het is overigens vaak heel moeilijk om signalen van stress te signaleren. Merkwaardig genoeg kunnen fretten die bij elkaar in de hangmat gaan liggen, toch ongelooflijk de pest aan elkaar hebben!

  • Griep. Wist u dat het influenzavirus dat bij ons mensen griep kan veroorzaken, dit ook bij uw fret kan doen? Andersom kan ook: uw fret heeft griep en u krijgt het ook!
  • Bij fretten komen eigenlijk geen wormen voor en regelmatig ontwormen, zoals bij honden en katten, is dan ook niet nodig.
  • OORMIJT. Bijna elke fret heeft last van oormijt. Het is belangrijk dit goed te behandelen, want dit kan zich uitbreiden tot ernstige middenoorontstekingen. Het is tegenwoordig heel goed en veilig te behandelen dmv. "Stronghold", dat als druppel in de nek wordt toegediend. Vraag er naar!

  • Stichting De Fret geeft informatie over fretten en heeft inmiddels verschillende publicaties uitgegeven, waaronder "Het Frettenboek", ISBN 90-802298-5-7. De stichting biedt geen opvang, maar werkt met een verhuislijst. Op basis van vraag, aanbod en geschiktheid worden fretten herplaatst. Voor opvang werkt de stichting samen met privť-opvang en enkele dierenasiels.

  • Interessante links: www.fret.nl; www.frettiggestoord.nl.
  • In Helmond zit een in fretten gespecialiseerde kliniek. Kijk eens op hun website: www.frettenkliniek.nl.