Welkom > Overige dieren > Fret > Voeding

Voeding

De fret heeft hetzelfde (korte) maagdarmkanaal als de bunzing. De voedingsbehoeften zijn dan ook grotendeels gelijk. Ze zijn strikte vleeseters. Koolhydraten (zetmeel) kunnen ze niet of nauwelijks verteren. Een prooidier wordt in z'n geheel opgegeten en verteerd. Fretten hebben behoefte aan voeding met veel makkelijk verteerbare dierlijke eiwitten.

De meeste Europese frettenvoeders bevatten helaas veel plantaardig materiaal, omdat het goedkoper is.
De aanwezigheid van (te) veel plantaardig materiaal lijkt na jaren tot schade aan diverse organen te leiden.
Jonge fretten hebben hier vaak nog weinig last van.
Pas op latere leeftijd komen de gezondheidsproblemen als insulinomen (tgv. te veel suikers), maagdarmproblemen (veel vezels en plantaardige eiwitten) en mogelijk komen ook de hartproblemen (tekort aan taurine) deels door verkeerde voeding.

Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit voeding duurder is door de gebruikte duurdere vleeseiwitten.

Op dit moment is een goede voeding: Totally Ferret (een Amerikaans voer).
Alternatieven zijn Eukanuba Kitten of Hill's kittenvoeding.

Hill's Feline M/D is ook geschikt, maar alleen als al vanaf jonge leeftijd goed gevoerd is. Bij oudere fretten kunnen zich al insulinomen hebben ontwikkeld, waardoor het suikergehalte in het bloed met dit voer te laag zou kunnen worden.

Wat ook gegeven kan worden, is vleesvoeding, zoals Carnibest.

Fruit (ook rozijntjes) en groenten zijn NIET geschikt als traktatie voor fretten! Het is verleidelijk dit te geven, want ze vinden het heerlijk. Maar het suikergehalte is absoluut te hoog voor ze.