Welkom > Overige dieren > Fret > Castratie/ sterilisatie

Castratie/ sterilisatie

In 2005 is er een proefschrift verschenen, waarin beschreven werd dat het castreren van fretten behoorlijke risicoís met zich mee kan brengen.

Niet wat betreft de ingreep zelf of de narcose, maar door de hormoonwijzigingen die daarna in het dier plaatsvinden.

Door chirurgische castratie loopt het dier het risico dat een deel van de bijnieren te krachtig gaan werken, waardoor zich bijniertumoren kunnen ontwikkelen, hetgeen het dier behoorlijk ziek kan maken.

U kent deze fretjes misschien wel uit eigen ervaring: ze zijn symmetrisch kaal, ze hebben jeuk, mannetjes hebben moeite met plassen en vertonen - ondanks hun castratie - seksueel gedrag, bij vrouwtjes is de vulva enorm gezwollen.

Vooralsnog raden we (chirurgische) castratie daarom af.

Aan de universiteitskliniek in Utrecht is vanaf 2004 onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden dan chirurgie om fretten te castreren, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke fretten.

Castreren is nl. om andere redenen toch heel belangrijk. (Overigens wordt met "castreren" hier niet alleen de ingreep bij het mannelijke dier bedoeld, maar ook die bij het vrouwtje!).

Ongecastreerde mannetjes kunnen minder makkelijk in groepen gehuisvest worden en niet iedereen is gecharmeerd van de sterke lichaamsgeur die ze bij zich dragen.

Ongecastreerde (of, zo u wilt: "ongesteriliseerde") vrouwtjes kunnen zelfs overlijden als er niets aan hun loopsheid wordt gedaan. Zij hebben nl. een seizoensgebonden oestrus. De eerste loopsheid wordt in het voorjaar gezien, en als de fret niet gedekt wordt, duurt deze loopsheid tot september. De hoge concentratie van een bepaald hormoon (oestradiol) dat dan in het lichaam overheerst, kan ervoor zorgen dat er beenmergdepressie plaatsvindt, met als gevolg bloedarmoede, stollingsproblemen en verminderde weerstand.

Bij de mannelijke fret richtte het onderzoek zich vooral op het plaatsen van een zgn. implantaat (vergelijkbaar met een identificatiechip) met een hormoon dat de mannelijke hormonen beÔnvloedt. Hierdoor worden de mannetjes onvruchtbaar, minder agressief en ruiken minder sterk. Een dergelijk implantaat bleek ongeveer 4 jaar te werken.

Ook bij vrouwelijjke fretten zijn de deskundigen aan de universiteit het implantaat gaan gebruiken.


2008 NIEUWS

Inmiddels is het ook gewoon via ons mogelijk om uw fret, zowel het mannetje als het vrouwtje veilig een implantaat te laten geven (volkomen vergelijkbaar wb toediening met het plaatsen van een microchip, zoals u dat misschien kent van uw hond of kat).

De werkingsduur is 2 jaar. Gezien alle grote risico's die uw fret loopt een absolute aanrader!