Wetenswaardigheden

Soms kan door een verkeerde stand van de kaken deze afslijting scheef gebeuren en kunnen er vlijmscherpe haken aan de kiezen komen, waardoor ze bij het eten zichzelf ernstig en zeer pijnlijk kunnen beschadigen aan wangen en tong. Helaas zien we regelmatig dat de kiezen zover en zo scheef doorgroeien dat ze een brug vormen waaronder de tong gevangen raakt. Behalve dat dit problemen veroorzaakt bij het eten, er voer achter blijft steken en er infecties kunnen komen, gaan deze cavia's nogal eens dood omdat ze zich verslikken en een longontsteking oplopen. (de zgn verslikpneumonie).

Als opvalt dat de cavia wel wil eten, maar alleen zacht voedsel, laat hem dan controleren op gebitsproblemen, dat kan hem een hoop ellende besparen.

Vaak is er dan sprake van een infectie met de schurftmijt Trixacarus caviae. Het dier kan daardoor een verschrikkelijke jeuk krijgen.
In extreme gevallen kan de jeuk zo erg zijn dat ze een epileptische aanval krijgen, puur van de jeuk!
Deze infectie is goed te behandelen op de praktijk.

Mildere jeuk kan veroorzaakt worden door andere mijten (bv Demodex) en luizen. Deze huidziekten komen bij cavia's vaak voor als ze last van stress hebben.