Welkom > Overige dieren > Cavia > Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden

 • De tanden en kiezen groeien bij caviaís (net als bij konijnen) altijd maar door en moeten tegen elkaar afslijten.

Soms kan door een verkeerde stand van de kaken deze afslijting scheef gebeuren en kunnen er vlijmscherpe haken aan de kiezen komen, waardoor ze bij het eten zichzelf ernstig en zeer pijnlijk kunnen beschadigen aan wangen en tong. Helaas zien we regelmatig dat de kiezen zover en zo scheef doorgroeien dat ze een brug vormen waaronder de tong gevangen raakt. Behalve dat dit problemen veroorzaakt bij het eten, er voer achter blijft steken en er infecties kunnen komen, gaan deze cavia's nogal eens dood omdat ze zich verslikken en een longontsteking oplopen. (de zgn verslikpneumonie).

Als opvalt dat de cavia wel wil eten, maar alleen zacht voedsel, laat hem dan controleren op gebitsproblemen, dat kan hem een hoop ellende besparen.

 • Caviaís hebben nogal eens last van hun huid.

Vaak is er dan sprake van een infectie met de schurftmijt Trixacarus caviae. Het dier kan daardoor een verschrikkelijke jeuk krijgen.
In extreme gevallen kan de jeuk zo erg zijn dat ze een epileptische aanval krijgen, puur van de jeuk!
Deze infectie is goed te behandelen op de praktijk.

Mildere jeuk kan veroorzaakt worden door andere mijten (bv Demodex) en luizen. Deze huidziekten komen bij cavia's vaak voor als ze last van stress hebben.

 • Vlak boven de anus bevindt zich een talgklier waarmee ze geursporen uitzetten.
 • Caviaís hebben een groot lichaam en kleine pootjes. Ze kunnen niet springen en vallen (bijvoorbeeld uit kinderhanden) is erg gevaarlijk voor ze. Verder is van belang te weten, dat ze niet - zoals ratten of muizen - het einde van een tafel of ander oppervlak herkennen en er dus af zouden kunnen kieperen als er niet op ze gelet wordt.
 • Net als konijnen eten caviaís een deel van hun eigen keutels op. Dit zijn andere keutels dan we meestal zien. Het zijn de keutels die ze 's nachts produceren en veel zachter zijn. Dit verschijnsel heet coprofagie. Hiermee voorziet de cavia zich van bepaalde voedingsstoffen die door bacteriŽn in de dikke darm gemaakt worden.
 • Cavia's missen een enzym waardoor ze zelf geen vitamine C kunnen aanmaken. Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen en galzouten. Problemen die zich voor kunnen doen bij tekort aan vitamine C variŽren van zere gewrichten, loszittende tanden en kiezen, diarree tot slechte wondgenezing. In goed (en niet te oud) caviavoer zit extra vitamine C. Geef bij twijfel extra vit C via tabletjes die u bij de drogist kunt kopen (met sinaasappelsmaak): 10-30 mg/ dag. Bij de dierenspeciaalzaak kunt u ook druppeltjes kopen. Geef elke dag groente en fruit.
 • Cavia's vinden het heerlijk om een schuilplaats te hebben. Zorg dat ze in elk geval 1 hokje hebben.
 • Iedere cavia-liefhebber kent het kabaal dat een cavia kan maken als hij denkt dat er wat lekkers te halen valt. Verwen ze met vers groenvoer, zoals paardebloem, klaver, weegbree en gewoom gras. Groente en fruit vinden ze ook geweldig.
 • Cavia's zijn van nature groepsdieren. Schaf daarom nooit slechts 1 cavia aan. Ze horen minstens met z'n tweetjes. Vaak kunnen konijnen en cavia's het onderling ook prima naar hun zin hebben.
 • Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor cavia's is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zin voor een goede darmwerking en bacterieflora. Dit moet altijd onbeperkt ter beschikking staan.
 • Er zijn meerdere  website's voor cavialiefhebbers.