Welkom > Nieuws > Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Elk jaar in december komen mensen aan de balie met de vraag of we ook “tabletjes voor oudjaar” hebben.
Dat kan weliswaar, maar er zijn vaak meer nadelen aan verbonden dan voordelen en: het kan ook anders!
Volgens gedragstherapeuten is er vaak helemaal geen sprake van vuurwerkangst, ook al is de eigenaar daar van overtuigd.
In principe gaan wij ervan uit dat nou net u als eigenaar uw dier het beste kent, maar de invalshoek van de gedragstherapeut is de moeite van het bekijken waard.
Volgens hen vindt de hond het geweldig om extra aandacht te krijgen en heeft hij gemerkt dat hij dat krijgt als hij anders gaat doen bij een vuurwerk-knal.
Er is dan in feite sprake van een “kunstje” dat de hond zichzelf heeft aangeleerd. Bovendien kan de angst/ schrik van de eigenaar bij een knal overslaan op de hond (“gedrags-synchronisatie”).

Laten we dus eerst gaan kijken of uw hond ECHT bang is.
Bij angst is meestal sprake van een lage houding: rug laag, staart tussen de poten. Het dier kan gaan trillen, hijgen, kwijlen, z’n bek aflikken, zelfs onzindelijk worden.

Denkt u dat uw hond bang is maar hij loopt wel te kwispelen, realiseer u dan dat hij u waarschijnlijk in de maling neemt.
Wil hij gewoon iets lekkers eten tijdens het vuurwerk? Dan is hij dus NIET bang!

Wat kunt u doen als uw hond bang is?

Laten we beginnen met wat u vooral NIET moet doen: straf uw dier er niet voor, maar spreek hem ook niet begripvol toe.
Ga met uw dier spelen, aai hem zoals u anders ook doet.
Als hij schrikt, moet u proberen uw gedrag niet te veranderen.

Op de praktijk kunt u een CD kopen, die heel realistische geluidsopnamen bevat van vuurwerk (en overigens ook van onweer!). Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij. Het komt er op neer dat u rustig en gezellig met uw hond bezig bent, met het geluid van de CD zachtjes op de achtergrond. Met kleine stapjes probeert u het geluid op te voeren. Deze CD is ontwikkeld door de gedragstherapeuten van Bureau Tinley (www.tinley.nl) en heeft goede resultaten.

Wilt u –eventueel naast gebruik van de CD- met andere middelen aan de slag, dan kunnen we nog steeds de “oudjaarspilletjes” omzeilen, op voorwaarde dat u op tijd begint.
Vanaf eind november start u met veilige angstverlagende tabletjes, in combinatie met een speciale verdamper voor in het stopcontact.
De resultaten hiervan zijn goed.
Welke van deze veilige middelen het best geschikt zijn voor uw hond, kan aan de balie besproken worden.
Deze medicijnen verlagen de angst echt van binnenuit.
Angst ontstaat in de hersenen, doordat bepaalde stoffen niet in evenwicht zijn. Met medicijnen wordt in ongeveer 1 maand dit evenwicht hersteld.
Het zijn dus geen “sufmakers”.
U zult wel het advies krijgen niet direct na oudjaar te stoppen, maar in 2 weken af te bouwen.

De DAP-verdamper (DAP staat voor Dog Appeasing Pheromoon ) bevat een synthetisch nagemaakte geurstof (feromoon) die lijkt op een geurstof die de moederhond tijdens het zogen verspreidt en voor de hond zeer geruststellend is. Deze verdamper werkt 1 maand.
Aangezien het wel 2 weken duurt voor het effect heeft, moet u wel begin of half december starten.
Overigens ruiken wij mensen deze geurstof niet.

Tja, en wilt u toch kort voor oudjaar pilletjes, dan zullen we met u samen bekijken welke u mee kunt krijgen.
We vinden het belangrijk u informatie te geven waarom het beter anders aangepakt kan worden.

Ook in dierenwinkels zijn “oudjaarspilletjes” te koop.

Deze bevatten meestal acepromazine als werkzame stof. Uw dier wordt er suf van en blijft meestal rustig liggen. Hij kan echter ook duizelig rond gaan lopen. Zolang u daar bij bent hoeft dat geen probleem te zijn. De bloeddruk kan echter flink dalen en uw dier kan onderkoeld raken. Maar het ergste is dat is gebleken dat sommige dieren veel geluidsgevoeliger kunnen worden en zo dus veel angstiger worden juist voor de knallen, maar het niet kunnen uiten! Dat zal uw bedoeling niet zijn!


Wat ook wel gegeven wordt is Valium.
Geef liever niet uw eigen medicijnen om overdosering te voorkomen.
Met valium wordt uw dier suf en gelukkig niet geluidsgevoeliger. Er kan spierverslapping optreden en ze kunnen ineens veel honger krijgen. Heel soms worden ze niet suf, maar juist opgefokt. Een hond met een licht agressief karakter kan er gevaarlijk door worden. Overigens is van belang te weten dat soms het suf worden nauwelijks opvalt en de hond gewoon rondloopt. Soms denken mensen dan dat het middel niet helpt. Maar als u goed naar uw hond kijkt, ziet u waarschijnlijk dat hij niet bang is: geen lage houding, niet de oren naar achteren , willen eten en een normale staartdracht.

Vaak zoeken wij naar een combinatie van 2 middelen, voor het beste resultaat met de minste risico’s en bijwerkingen.