Welkom > Nieuws > Infopunt huisdieren

Infopunt huisdieren

Er zijn ontzettend veel plekken waar informatie over huisdieren gevonden kan worden en dat aantal neemt alleen nog maar toe. Zeker ook sinds iedereen makkelijk over het internet surft.
Echter lang niet altijd is deze informatie onafhankelijk en betrouwbaar. Vaak spreken verschillende bronnen elkaar ook nog eens tegen.

Vanaf 31 oktober 2007 is het "LICG"  van start gegaan. LICG staat voor: Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.
Het LICG is hťt infopunt voor Šlle huisdieren.

De informatie van dit centrum kan met een gerust hart als wťl onafhankelijk en juist gezien worden. Het zijn niet de eerste de beste organisaties die eraan deelnemen. Oa. het Ministerie van  LNV en diverse organisaties die zich inzetten voor dieren, zoals de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Dierenbescherming, de Faculteit Diergeneeskunde, de Landbouwuniversiteit in Wageningen, Dibevo en het Platform Verantwoord Huisdierbezit.
Alle informatie wordt voor publicatie door een wetenschappelijke commissie getoetst.

Hun credo is: het kennisniveau bij huisdierbezitters moet omhoog. Mensen moeten weten waar ze aan beginnen als ze een huisdier nemen. Dat geldt voor de aanschaf van een hond of een kat, maar ook voor konijnen en cavia's en exotische huisdieren.

Dit is een initiatief waar wij als dierenartsen volledig achter staan.

Mensen moeten een bewuste keuze maken bij het kopen van een huisdier en zich niet laten leiden door een impuls.
Het LICG kan en wil geen sancties opleggen als mensen fouten maken. Daar is het absoluut niet voor bedoeld. Veel problemen ontstaan uit onwetendheid en niet uit onwil.
Vanuit hun visie is goede informatie de eerste stap.

Hun motto is: Huisdieren? Volg je hart, met verstand!

Een mooi motto. Alleen moet je van Veilig Verkeer Nederland ook al "met je hart" rijden.

Eťn van de eerste projecten die het LICG oppakt is een campagne om kinderen en hun ouders te leren om de signalen van hun hond te herkennen. Op die manier kunnen mensen, en in het bijzonder jonge kinderen, op een verantwoorde en veilige manier met hun hond omgaan. Doel is om het aantal hondenbeten bij jonge kinderen terug te dringen.
Het LICG brengt een interactief computerspel uit. Hoofdfiguur is De Blauwe Hond, die kinderen spelenderwijs leert hoe ze om moeten gaan met honden. Het spel is overgenomen van het gelijknamige spel The Blue Dog dat in BelgiŽ ontwikkeld is en in Engeland wetenschappelijk getest is.
Vanaf 31 oktober kan de cd-rom op www.blauwe-hond.nl besteld worden.