Welkom > Konijn > Vaccinaties > VHD

VHD

VHD (Virale Haemorrhagische Konijnenziekte) is een veel voorkomende, zeer besmettelijke, dodelijke virusziekte (zie ook het filmpje hieronder).

Deze ziekte kan zich snel via ontlasting en besmet groenvoer (waar wilde konijnen mee in aanraking zijn geweest), maar ook via uw eigen kleren of schoenen, verspreiden.

Symptomen:
VHD heeft 3 vormen:

  1. de zeer snel verlopende vorm: vaak sterft het dier al voor u ziekteverschijnselen heeft gezien.
  2. de snel verlopende vorm; het konijn stopt met eten, heeft het benauwd, begint met knarssetanden, koorts, slechte coÔŅĹrdinatie etc. Soms hebben ze zulke hevige pijnen dat ze beginnen te schreeuwen. Vaak zie je in het laatste stadium schuimige, bloederige neusuitvloeiing. De dood zal hierna snel volgen.
  3. de milde, zeldzame, vorm; het konijn herstelt en wordt voor de rest van zijn leven immuun. Helaas komt dit zelden voor.

De sterfte na VHD-besmetting kan oplopen van 75% tot 100%.

LET OP: DECEMBER 2015 WAS ER SPRAKE VAN PLOTSELINGE STERFTE ONDER KONIJNEN, zowel bij tamme als wilde, commercieel gehouden en privé.
Na onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde is gebleken dat er sprake is van een nieuwe variant. Deze variant zit niet in het huidige vaccin. We hebben hier een apart vaccin voor.

Item van RTLnieuws, mei 2004