Welkom > Kat > Voortplanting > Sterilisatie

Sterilisatie

De sterilisatie van de poes is iets moeilijker dan de castratie van de kater omdat de geslachtsorganen zich in de buik bevinden. Maar ook dit is een kleine routine-ingreep.

Na de narcose wordt een heel klein sneetje in de buik gemaakt waarna de eierstokken en een deel van de baarmoeder worden verwijderd.

Het sneetje kan zo klein blijven omdat de baarmoeder met een speciaal chirurgisch haakje opgevist wordt.

De spieren worden met slechts 3 hechtingen gehecht en de huid wordt of inwendig gehecht of met een enkel knoopje met hechtmateriaal dat vanzelf oplost.
Hierdoor hoeft u in principe na de operatie niet meer met uw kat langs hoeft te komen.

Gewoonlijk verloopt het herstel van een poes na de sterilisatie zonder problemen.
Ze moet binnen 2 dagen weer normaal eten en drinken.
Is dit niet het geval of merkt u op een andere manier dat de poes zich ongewoon gedraagt, neem dan contact op met ons.
Het is raadzaam de poes gedurende 5 dagen na de operatie licht verteerbaar voedsel te geven. verdeeld in kleine porties over de gehele dag. Droge brokjes, hart en vis kunt u de eerste dagen beter niet geven om het vormen van harde ontlasting te voorkomen. Dit zou kort na de operatie pijnlijk voor de poes kunnen zijn. Blikvoer zal ze gemakkelijker kunnen verdragen.
Het is ook aan te raden de poes eveneens gedurende 5 dagen na de operatie binnen te houden om te voorkomen dat ze gaat rennen, klimmen en springen. Dit zou de genezing van de wond kunnen belemmeren.

Soms ziet u na een paar dagen een zachte bult op de operatieplek.
Dat is wat onschuldige reactie van het weefsel onder de huid en trekt vanzelf weer weg. Vertrouwt u het niet, dan belt u op en kijken we er even naar.