Welkom > Kat > Tandwisseling

Tandwisseling

Eťn van de redenen dat we dit onderwerp op de website wilden plaatsen, is dat we behoorlijk vaak merken dat kittens veel en veel te vroeg bij de moeder weggehaald worden. We streven ernaar een kitten 8 tot 9 weken in het nest te laten.

Zeker nu steeds meer dieren uitgezocht worden via internetsites zoals "Marktplaats", zou het van belang kunnen zijn als u zelf ter plekke een leeftijdsinschatting kunt maken. Zo krijgt u het niet achteraf bij ons in de spreekkamer te horen.

Er is nu ook een ontzettend leuke en leerzame site: www.kittenleeftijd.nl.

De tandaanmaak ("odontogenese") begint al in de ongeboren vrucht en is voltooid op een leeftijd van ongeveer 5 maanden.

De leeftijd waarop de melktanden doorbreken en wanneer de elementen gewisseld worden,kan in principe van ras tot ras een beetje verschillen. Bijna alle katten in Nederland zijn echter van hetzelfde ras (de "Europese Korthaar"), waardoor we hier eigenlijk geen rekening mee hoeven te houden.

MELKGEBIT

Doorbraaktijdstip

Snijtandjes: op leeftijd van 2 tot 3 weken.

Hoektanden: op leeftijd van 3 tot 4 weken.

Voorste kiezen ("premolaren"): op leeftijd van 3 tot 6 weken.

Vooral deze premolaren zijn van belang: heeft het kitten deze nog helemaal niet, kijk dan kritisch of de leeftijd echt wel de 8 weken is die meestal genoemd wordt.

Als u zo betrokken bent bij het nest dat u al gaat kijken voor u het beestje zelf mee naar huis neemt, dan zal de leeftijd heus wel kloppen. Het doorkomen van de snij- en hoektandjes vermelden we voor de volledigheid en voor wie het leuk vindt om te weten.

BLIJVEND GEBIT

Vaak bij de 2e vaccinatie, dus op een leeftijd van 3 maanden, kunnen we u laten zien wat zich begint af te spelen in het bekkie. Zo zult u ook beter begrijpen waarom een kitten op een bepaalde leeftijd ineens zo bijterig wordt bij het spelen. Een mensenbaby geef je dan tenslotte een bijtring!

Wisseltijdstip

Snijtanden: op leeftijd van 3 tot 4 maanden. Meestal eerst in de onderkaak en dan in de bovenkaak.

Hoektanden: op leeftijd van 4 tot 5 maanden. Ook hier meestal eerst in de onderkaak en daarna in de bovenkaak.

Premolaren: op leeftijd van 4 tot 6 maanden.

Blijvende kiezen ("molaren"): op leeftijd van 4 tot 5 maanden.