Welkom > Kat > Overgewicht

Overgewicht

Veel van onze huiskatten lijden aan een meer of minder ernstige vorm van zwaarlijvigheid.

Realiseer u hierbij dat bijvoorbeeld een kat die 5 kg hoort te wegen en "een kilootje" meer weegt, vergeleken kan worden met een mens die 80 kg hoort te wegen en in plaats daarvan 96 kg weegt...!

Ongeveer 1 van elke 3 katten ( en bij katten van middelbare leeftijd zelfs de helft!) is te dik.

Voor ons mensen is vaak al moeilijk in te schatten wanneer we te veel calorieŽn binnen krijgen, maar bij het eten van chocola, koekjes, hamburgers en vette kaas zijn de meesten van ons zich daar wel degelijk bewust van. Laten we dat nu eens vergelijken met hoe we onze kat verkeerd verwennen. Wist u bijvoorbeeld dat 25 gram kaas (dat is minder dan 1 plakje) voor een kat van 5 kg hetzelfde betekent in calorieŽn voor een volwassen persoon van 1.65 m als.....3,5 hamburgers of 4 chocoladerepen...?! Een gals melk zelfs 4,5 hamburger of 5 chocoladerepen!

Gelukkig zien we steeds vaker dat mensen heel gemotiveerd proberen hun kat af te latnen vallen.

Vroeger kwamen we nogal eens de uitspraak tegen dat ďeen vette kat een gezonde katĒ is. Niets is minder waar dan dat.
Behalve dat de kat problemen met bewegen en het verzorgen van zichzelf kan krijgen, is er ook een sterk verhoogd risico dat het dier ziektes ontwikkelt die ook voor u een hoop ellende met zich meebrengen wat betreft verzorging, vaak hoge kosten en uiteindelijk een kortere levensduur van uw dier.
Katers lopen een verhoogd risico om blaasgruis te vormen, met blaasontstekingen als gevolg, veel pijn, soms nare behandelingen als het dier gekatheteriseerd moet worden. Zowel poezen als katers met overgewicht hebben vier tot vijfmaal meer kans om, ten gevolge van veranderingen in de vetstofwisseling, suikerziekte (diabetes mellitus) te krijgen. Ook bij dieren wordt dit behandeld met arbeidsintensieve en kostbare injecties met insuline. Iets waar niemand op zit te wachten!

Onderzoeken hebben aangetoond dat 75% van de katten met overgewicht naar hun ďideaalĒ lichaamsgewicht kunnen terugkeren binnen 20 weken, alleen maar door het gebruik van een gepast dieet.

Richtlijnen bij afvallen van uw dier:

  1. noteer wat er nu per dag gegeten wordt
  2. verminder dit met 25%
  3. weeg na 2 weken: het streven is 1 tot 2% verlies van lichaamsgewicht per week.NIEUW IN ONZE PRAKTIJK: afvallen onder begeleiding

Al bijna 10 jaar is het mogelijk uw dier onder begeleiding af te laten vallen. Paraveterinair Mandy Seur heeft hier speciale opleidingen voor gevolgd en met goed resultaat afgesloten.

We beschikken over een speciaal computerprogramma die bij deze begeleiding gebruikt wordt.
Dit programma kan berekenen hoeveel tijd er nodig zou kunnen zijn om het streefgewicht te bereiken en hoeveel voer er het beste gegeven kan worden.
Vooraf (en achteraf!) wordt er een digitale foto van uw dier gemaakt.

Mandy kan u begeleiden in de problemen die u tegen zou kunnen komen.
Zo moet u er bijvoorbeeld op bedacht zijn dat uw kat op een bepaald moment juist meer weegt bij een controle in plaats van minder, terwijl alles toch naar wens gaat!
Dit zou kunnen komen omdat uw kat, doordat hij minder last heeft van z'n overtollige vet, makkelijker en meer beweegt en daardoor meer spieren krijgt. En spieren...juist! wegen meer dan vet.

Zo zijn er meer dingen waar u tegenaan kunt lopen en wat u met haar kunt bespreken. Vraag ernaar!
Overigens zijn aan deze begeleiding voor u geen kosten verbonden.