Welkom > Kat > De oudere kat

De oudere kat

Zoals u al bij andere items op deze site gemerkt heeft, willen we graag onze oudere dieren extra in de gaten houden.

  • Zo is het bijvoorbeeld mogelijk met zekere regelmaat een uitgebreid bloedonderzoek bij de hond of kat uit te voeren.

Daar bestaat een speciaal “geriatrisch profiel” voor.

Dit kan van belang zijn om bepaalde problemen liefst in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.

Daarbij moet u zich wel blijven realiseren dat – helaas- niet alles in bloed te zien is. Opmerkzaamheid blijft altijd geboden.

Met name veel drinken, veel plassen, ( snelle ) vermagering en veranderd eetpatroon zijn zaken waar we uw dier graag een keer extra voor zien.

  • In 2007 is uit onderzoek gebleken dat net als bij de hond ook bij oudere katten vaker artrose in de gewrichten voorkomen dan altijd gedacht is. Bij een kat die veel slaapt en minder aktief is, wordt maar al te snel gedacht dat hij "gewoon ouder wordt". Vaak blijken die katten pijn te hebben!

Wij zijn bij de jaarlijkse controle ook hier extra alert op. Vaak is in een vroeg stadium met behulp van het dieetvoer J/D forse verbetering te zien. De pijnlijke gewrichten worden verzacht en het kraakbeen blijft gezonder. Vaak is na 1 maand al resultaat zichtbaar. Overigens vinden de meeste katten het ook erg lekker. Bijzonder de moeite waard om eens te proberen.
Sinds 2007 is er ook eindelijk een goede pijnstiller voor katten geregistreerd, ook voor langdurig gebruik bij chronische problemen, zoals hierboven beschreven. We noemen het voor het gemak een "pijnstiller", maar in feite is het meer dan dat: het is een pijnstillende ontstekingsremmer. Hierdoor gebeurt er meer dan alleen het verminderen van de pijn. Er kan ook vooruitgang bereikt worden en vertraging van verslechtering.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 20% van alle katten gewrichtsproblemen heeft en van de katten ouder dan 12 jaar zelfs 90%.
Echter slechts 3 van elke 10 eigenaren heeft in de gaten dat er iets aan de hand is. Dat ligt er niet aan dat de eigenaar niet goed oplet, maar een kat laat erg slecht merken dat hij pijn heeft!
Bovendien zijn er vaak problemen aan beide poten tegelijk, zodat de kat niet opvallend kreupel gaat lopen, in een poging om die ene zere poot te ontlasten.


Een en ander maakt de verantwoordelijk voor u als eigenaar en ons als dierenarts extra groot.
Bij twijfel of de kat daadwerkelijk pijn heeft, zit er soms niks anders op dan de kat voldoende lang pijnstillers geven en de eigenaar te laten observeren of er verbetering optreedt: ofwel of het gedrag weer levendiger en fitter wordt en de kat weer makkelijker beweegt.

 Test de gewrichtsgezondheid van uw kat

1. Mijn kat springt van of op hoogtes:
zelden en met tegenzin vaak en soepel

2. Mijn kat speelt met mij of met andere dieren:
zelden en met tegenzin vaak en soepel

3. Mijn kat komt mij en andere personen begroeten:
Zelden en met tegenzin vaak en soepel

4. Mijn kat heeft last van pijn en/of stijfheid:
Frequent nooit

5. Mijn kat wast zich minder:
helemaal mee eens helemaal mee oneens

6. Het algemene niveau van activiteit en beweging van mijn kat is:
erg slecht erg goed

7. Mijn kat toont tekenen van tevredenheid (bijv. spinnen):
zelden vaak

Hieronder staat de totale mobiliteitsscore van uw kat met uitleg.


Totale mobiliteitsscore: 0

28 punten of meer
Uw kat heeft een goede mobiliteit. Ze speelt en springt vaak en gemakkelijk. Ze heeft zelden of nooit last van pijn of stijfheid, ook niet na periodes van rust.

18 – 27 punten
Uw kat beweegt nog graag maar heeft soms meer moeite met springen van of op hoogtes en speelt minder.

18 punten of minder
Uw kat zal waarschijnlijk minder soepel bewegen en moeite hebben met lopen, en springen. Ze zal meer slapen en minder zin hebben om te spelen. Ook kan uw kat tekenen van mankheid of stijfheid vertonen met name na een rustperiode. Uw kat kan tekenen van pijn tonen bij het strekken of aanraken van de gewrichten en ze zal een verminderde soepelheid hebben om zichzelf goed te wassen. Het is belangrijk dat u uw dierenarts raadpleegt voor een juiste diagnose. Hij/zij kan de juiste behandeling voorschrijven en u advies geven over hoe voeding uw kat weer op de been kan helpen.

 


 


Bekijk ook