Welkom > Hond > Vaccinaties > Ziekte van Weil

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is ook bekend als Leptospirosis. Dit is een beruchte ziekte die ook besmettelijk kan zijn voor de mens.
Leptospirose komt wereldwijd voor.

De ziekteverschijnselen bij de hond kunnen zijn:

  • koorts
  • leverontsteking
  • spierpijn
  • geelzucht
  • puntbloedingen in de huid
  • nierontsteking
De klinische verschijnselen zijn vaak weinig specifiek en variŽren van peracuut tot chronisch. Nierfalen en leverlijden komen het meeste voor.
Leptospireninfecties gaan echter lang niet altijd gepaard met specifieke symptomen en kunnen ook subklinisch verlopen (dat betekent dat er wel infectie is, maar geen zichtbare ziekte). Hierdoor wordt de ziekte zowel bij de mens als bij de hond vaak niet onderkend.
Subklinisch geÔnfecteerde dieren vormen het reservoir van waaruit de mens en andere gevoelige dierlijke gastheren direct of indirect kunnen worden besmet.

De ziekte kan veroorzaakt worden door twee verschillende bacteriŽn:

  • Eťn van de veroorzakers verspreidt zich via urine van honden en komt in principe het hele jaar voor.
  • De andere bacterie bevindt zich in de urine van de bruine rat en kan zich alleen in water van een hogere temperatuur vermenigvuldigen. Bij ZWEMMEN in zoet water is het infectierisico dus het hoogst in de zomer en het najaar.
Anno 2016 is niet bekend hoe vaak de ziekte van Weil bij de hond voorkomt. Uit recent onderzoek komt naar voren dat er waarschijnlijk relatief veel subklinische infecties plaatsvinden.
Vaccinatie is gericht op het voorkůmen van zowel ziekteverschijnselen en van leptospirurie (dat wil zeggen dat de hond de bacterie niet uitplast en zo voor verdere besmetting zorgt).
Nadat de pup 2 keer  (op 9 en 12/13 weken leeftijd) tegen de ziekte van Weil gevaccineerd is, is hij ťťn jaar beschermd. Dit vaccin moet elk jaar herhaald worden.

LET OP: sinds enige tijd werken wij met een verbeterd  vaccin tegen deze ziekte. Deze bevat de zogenaamde L4-stam. Wanneer de hond dit vernieuwde vaccin nog niet eerder gehad heeft, dan moet het (ťťnmalig) na 3-4 weken herhaald worden. Wij houden voor u in de gaten of dit voor uw hond geldt. Deze hervaccinatie doen wij tegen sterk gereduceerd tarief.

De laatste 10 jaar werden in Nederland jaarlijks circa dertig gevallen bij de mens gediagnosticeerd