Welkom > Hond > Vaccinaties > Hondsdolheid

Hondsdolheid

Hondsdolheid is ook bekend als Rabies.

Hondsdolheid is een levensgevaarlijke virusziekte voor alle warmbloedige dieren en de mens.

De verschijnselen, met name gedragsveranderingen, kunnen zich pas weken tot zelfs maanden na besmetting openbaren.
Binnen een week treedt de dood in.

Verspreiding gebeurt onder andere via speeksel (bijtwonden) van vossen, vleermuizen, dassen en andere dieren.

In Nederland komt rabies in principe niet voor, behalve bij vleermuizen. Het vleermuisrabiesvirus is minder besmettelijk, maar even gevaarlijk. Daarom gelden ten aanzien van gevonden vleermuizen een aantal adviezen:

  • blijf van vleermuizen af!
  • Mocht uw hond of kat met een dode vleermuis aan komen dragen, laat dan voor alle zekerheid uw dier alsnog vaccineren.
  • Het is ook mogelijk de vleermuis op de praktijk af te leveren, waarna wij hem voor onderzoek kunnen opsturen. Maak u echter niet al te ongerust: het vleermuistype besmet maar heel zelden andere dieren of mensen. Wereldwijd gezien overlijdt er toch af en toe iemand aan, dus voorzichtigheid is wel geboden.
De meeste mensen kennen de vaccinatie tegen rabies vooral vanwege de wettelijk verplichte vaccinatie als u uw dier mee naar het buitenland neemt.


Op zondag 28 september 2008 werd voor de tweede keer Wereld RabiŽs Dag gehouden. Het doel van deze dag is om het bewustzijn over het belang van rabiŽspreventie in de wereld te vergroten. RabiŽs is een van de oudste en dodelijkste ziekten die de mensheid bedreigen. De KNMvD, de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland, steunt het initiatief.
Wereld RabiŽs Dag wordt geleid door de Alliance for Rabies Control en gesteund door talloze humane - en diergezondheidsorganisaties over de hele wereld. Het is een unieke campagne met als boodschap dat rabiŽs een ziekte is die eenvoudig met vaccinatie voorkomen kan worden. Desondanks sterven er wereldwijd jaarlijks nog 55.000 mensen aan deze ziekte, de helft daarvan zijn kinderen onder de 15 jaar. Met name in Afrika en AziŽ vallen veel onnodige slachtoffers.
Dankzij vaccinatiecampagnes komt rabiŽs bij gedomesticeerde dieren in Nederland niet meer voor. Incidenteel wordt de ziekte nog aangetroffen bij wilde dieren zoals vleermuizen.
Standaardvaccinatie van huisdieren tegen rabiŽs is daarom op dit moment niet noodzakelijk.
Binnen de Europese Unie moeten honden, katten en fretten wel verplicht gevaccineerd zijn als ze deelnemen aan het internationale verkeer.


FEBRUARI 2012
Bij een jonge hond in Amsterdam is hondsdolheid vastgesteld. In Nederland is hondsdolheid sinds 1991 niet meer vastgesteld bij huisdieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde de besmetting met het RabiŽs-virus woensdagavond vast. Het diertje van ruim acht weken oud is inmiddels afgemaakt.

De GGD startte direct een contactonderzoek en heeft verder zo'n vijftig mensen opgespoord die in contact zijn geweest met het hondje. Zij zijn gevaccineerd om te voorkomen dat ze ziek worden. De NVWA probeert nog dieren op te sporen die contact hebben gehad met de hond en heeft inmiddels twee katten en een hond gevonden.

Hondje afkomstig uit Marokko
Hondsdolheid, ook wel bekend als rabiŽs, wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in speeksel. Mensen en dieren kunnen besmet raken door bijten en likken. Honden en andere dieren kunnen al besmettelijk zijn voor hun omgeving voordat ze ziekteverschijnselen vertonen.

Het betreffende besmette hondje was gevonden in Marokko, waar vaker rabiŽs bij dieren voorkomt. Op 4 februari 2012 is het dier met een chip en een gezondheidscertificaat vanuit Marokko naar Spanje vervoerd. Op 11 februari is de hond vanuit Spanje naar Nederland gebracht.

Kijk voor verdere info op onze facebook-pagina.