Welkom > Hond > Sterilisatie teef

Sterilisatie teef

Met « sterilisatie » wordt bij de teef de operatie bedoeld waarbij de eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd.
(Eigenlijk zou men overigens van “castratie” moeten spreken).

Na verwijderen van de eierstokken is de teef onvruchtbaar en wordt ook niet meer loops.

De operatie wordt meestal uitgevoerd tussen de eerste en de tweede loopsheid.
Soms zelfs al voor de eerste loopsheid. Hier zijn wij in elk geval terughoudend in bij de grotere rassen, vanwege onzindelijkhiedsrisico's op latere leeftijd.

In elk geval adviseren we om de operatie uit te laten voeren voor de 2e verjaardag van de hond om zo het risico op de ontwikkeling van gezwellen bij de tepels op latere leeftijd fors te verkleinen.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie?

De hond wordt nooit meer loops. - Een op jonge leeftijd gesteriliseerde hond heeft minder kans op suikerziekte en kanker van de melkklieren op latere leeftijd. - Schijnzwangerschap verdwijnt of blijft achterwege. - Geen gevaar meer voor aandoeningen aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Het komt meer dan eens voor dat bij een niet-gesteriliseerde teef van middelbare leeftijd die langzaam maar zeker wat rustiger wordt, dit door de eigenaar gezien wordt als veroudering.
In werkelijkheid kan de hond al heel lang lijden aan een ontsteking van de baarmoeder die heel ongemerkt aanwezig kan zijn. Na sterilisatie blijkt de hond dan weer veel “jonger”!

In welk stadium van de cyclus kan de operatie het beste plaatsvinden?

Het liefst voeren we de operatie uit midden tussen 2 loopsheden in.
Grofweg: ongeveer 4 maanden na de eerste dag van de loopsheid of 3 maanden na het stoppen ervan.

Voor de vermoedelijke operatiedatum willen wij uw hond nog even controleren op de praktijk. Deze controle kunt het beste laten uitvoeren ongeveer 3 maanden gerekend vanaf het begin van de loopsheid. Aan dit consult zijn geen kosten verbonden. Doorgaans zal uw hond binnen 2 weken na deze controle geopereerd worden.

Vaak gestelde vragen.

1. Wordt mijn hond na sterilisatie dik?

Sommige honden kunnen inderdaad de neiging krijgen om dikker te worden. In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat een gesteriliseerde teef 10 tot 20 % minder eten nodig heeft.

2. Zijn er gezondheidsproblemen die met sterilisatie te maken hebben?

Het komt een enkele keer voor dat een teefje dat heel jong gesteriliseerd werd op latere leeftijd last krijgt van verminderde blaascontrole en urineverlies.
Het risico hierop is groter bij de grotere rassen en vooral bij sterilisatie voor de eerste loopsheid.
Vandaar dat wij adviseren om het dier minstens 1x loops te laten worden, zodat dit risico klein blijft.
Treedt het toch op , dan is het meestal met medicijnen te behandelen.

3. Is het niet beter om eerst een nest te hebben gehad?

Nee.
Er zijn –in medisch opzicht- absoluut geen voordelen om eerst een nest puppies te hebben.