Welkom > Hond > Opvoeding

Opvoeding

Gelukkig is het in huis nemen van een pup meestal een groot feest en is iedereen blij, gelukkig en enthousiast: het beste voer is nog niet goed genoeg, de nieuwe huisgenoot krijgt volop speeltjes, een nieuwe mand, halsband, etc. Het pupje moet leren luisteren en zindelijk worden en hij is o zo lief en schattig om te zien.

Vaak verloopt alles perfect, maar soms ook zijn er na de eerste periode toch ontwikkelingen die niet wenselijk zijn en waarvoor niet iedereen dan nog het enthousiasme op kan brengen om daar goed mee om te gaan. Het aanleren van verkeerde gewoontes of juist het niet afleren van hinderlijke gewoontes kunnen later tot grote problemen leiden. Door een gebrekkige opvoeding kan een hond zelfs ontsporen en ernstige gedragsproblemen ontwikkelen.

Dat zou ontzettend jammer zijn, want u en uw hond hebben nog een jarenlange relatie voor de boeg. Bovendien een hond is veel gelukkiger na de juiste opvoeding. Daarom is het reëel om kritisch te kijken of alles naar wens gaat.

Wij adviseren daarom om een goede puppycursus te volgen.

Bijna iedereen komt daar heel enthousiast vandaan en u zult zien hoe de band met uw pup verandert en verbetert, doordat u elkaar beter begrijpt.

Er bestaan ook goede video’s die op een prettige manier duidelijk maken wat allemaal van belang is tijdens de socialisatiefase (opvoeding) en hoe u hier mee om kunt gaan. Denkt u bijvoorbeeld aan vertrouwd maken met verkeer, andere dieren en kinderen.

Als u hiervoor interesse heeft, kunt u er naar vragen aan de balie.

 

Soms, (mn bij oudere dieren) lopen de problemen zo hoog op dat eigenaren de hulp inroepen van een gedragsdeskundige.
Zeer goed bekend staan de therapeuten van TINLEY. Zij kijken kritisch of de hond of kat echt hulp nodig heeft of dat er meer sprake van is dat de eigenaar meer voorlichting nodig heeft over het natuurlijke gedrag en de daaruit voortvloeiende behoeften van hun huisdier. (www.tinley.nl).

Bekijk ook