Welkom > Hond > Ontwormen > Meer weten?

Meer weten?

Voor wie geïnteresseerd is geraakt in wormen en hun besmettingsroutes, volgt nu een uitgebreider verhaal.

Maar het belangrijkste blijft: routinematig ontwormen, op z’n allerminst 2x per jaar!

Zoals al eerder genoemd, is de meest algemene parasitaire worm bij de hond de hondenspoelworm, Toxocara canis; bij de kat Toxocara cati genaamd.

De levenscyclus van beide wormen komt in grote lijnen overeen.

We concentreren ons in deze tekst op de hondenvariant.

Toxocara canis is de grootste spoelworm die in de hond voorkomt.

De vrouwtjesworm is 9 tot 18 cm lang. Het mannetje ongeveer half zo groot.

De volwassen wormen leven in de darm van de hond tussen het voedsel. En het enige wat ze doen is: eten en zich voortplanten.

Het vrouwtje produceert wel 200.000 eitjes per dag. De spoelworm bestaat dan ook bijna uitsluitend uit geslachtsorgaan en een huidje eromheen.

Zo’n spoelworm leeft naar schatting ongeveer een jaar in de darm en –reken maar uit- legt dan zeker 70 miljoen eitjes. Deze eitjes komen met de hondenpoep mee naar buiten.

In ieder eitje ontwikkelt zich een larve, ’s zomers in een week of 2, ‘winters kan dit maanden duren.

Dit eitje-met-larve ( dit noemen we een geëmbryoneerde larve ), kan nu een andere hond besmetten. Soms gebeurt dit snel, maar kan ook jaren duren.

Zo kunnen er verspreid over stoepen, velden, zandbakken honderden miljoenen eitjes op hun kans liggen te wachten. Ik kan het niet helpen, maar ik krijg altijd associaties met sciencefictionfilms als “invasion of the aliens”, maar dit terzijde. Deze eitjes zijn niet met het blote oog te zien, want ze zijn kleiner dan 0,1 mm. Doordat ze kleverig zijn blijven ze gemakkelijk aan poten of vacht zitten.

De besmetting geschiedt hierna door oplikken en doorslikken. In deze nieuwe hond ( de nieuwe “gastheer” ) ontwikkelt de larve zich verder.

Het verhaal wordt nu steeds onsmakelijker, u bent gewaarschuwd!

Via de maag en de dunne darm komen de larven in het bloed terecht. Via het bloed eerst naar de lever en dan naar de longen.

Vanuit de longen kunnen de larven via ophoesten en opnieuw inslikken opnieuw op reis gaan naar maag en darmen. Echter nu zijn ze al verder in hun ontwikkeling en in 4 a 5 weken tijd groeien ze in de darm uit tot volwassen wormen die ook weer eitjes produceren.

De larven kunnen ook gaan zwerven door het hondenlichaam ( overigens bij besmetting bij de mens dus ook door het mensenlichaam…), en in allerlei organen ingekapseld worden.

Ze kunnen daar nog jarenlang voortleven, maar in principe komen ze niet meer vrij en gaan uiteindelijk dood.

ECHTER: bij de teef bij dracht of loopsheid kunnen de wormlarven door de hormoonveranderingen toch weer in het bloed komen en zo via baarmoeder en moedermelk de pups besmetten.

Dit is dus de reden dat bijna alle pups ( 90% ) besmet met de hondenspoelworm ter wereld komen.

 

 

Hoe erg is het nou eigenlijk als de mens besmet raakt?

Het afweersysteem van de mens komt gelukkig bij besmetting fanatiek op gang. Hierdoor kan de geëmbryoneerde larve niet volwassen worden, want kan niet de tweede reis maken na hoesten en doorslikken. (zou ook wel een uiterst onsmakelijke gedachte zijn, niet dan? Gelukkig maar.

Echter ze kunnen wel vanuit de lever via het bloed overal in het lichaam terechtkomen en ingekapseld worden.

De genoemde afweerreactie tegen de worm lijkt een beetje op een allergie. Bestaande allergieën kunnen hierdoor verergeren.

Heel soms kan de larve op een gevaarlijke plek terechtkomen, zoals hersenen, ogen of hart. Maar gelukkig komt dat bijna nooit voor. Geschat wordt in Nederland 1x per jaar een worm in een oog gevonden en dat lijkt me er toch 1 te veel..! Vervelend is, dat er slecht achter te komen is of iemand besmet is. Maar omdat er toch geen goede wormmiddelen zijn voor door het lichaam verspreid zittende wormen ( wel voor wormen in de darm overigens ), maakt dat ook niet zo veel uit.

Nog een goede reden om te ontwormen.

Heeft u al van de “vossenlintworm” gehoord? De Echinococcus Multilocularis”, jawel. Deze parasiet komt voor in het noordelijk halfrond ( Noord-Amerika, Noord- en Centraal- Eurazië. In West- en Midden-Europa zijn 14 landen erkend als besmette gebieden: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Hongarije, Italië, Liechtenstein, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. Het eerste stadium van deze worm kan in kleine knaagdieren zitten, zoals muizen en ratten. Hond of kat kunnen besmet worden door deze dieren op te eten Deze lintworm is voor hond en kat niet echt schadelijk, maar er is een ( weliswaar klein ) risico dat via hond of kat de mens besmet wordt. Deze zou kunnen leiden tot een zeer ernstige longaandoening. Overigens is dit de reden dat tegenwoordig terughoudendheid geboden is om bij een boswandeling lekker van de rijpe bramen te snoepen in gebieden waar vossen voorkomen.