Welkom > Hond > Links en tips

Links en tips

  • www.hondenuitlaatservice.startkabel.nl
  • www.dierzorg.nl
  • www.databankgezelschapsdieren.nl
  • Kent u de boekjes van de ANWB met wandelingen in Nederland met losloopgebieden? Deel 2 is inmiddels uit: "Wandelen met je hond", geschreven door Nicky Gootjes.
  • Wist u dat in Noordwijk een strand is waar de hond het hele jaar los mag lopen? www.beachend.nl
  • www.kinderenendieren.nl
  • www.dierenbescherming.nl/hondenscholen
  • www.dierenbescherming.nl zoek op "huisdierentest"


Onderzoekers:'Honden communiceren als jonge kinderen'

9 januari 2012

De sociale vaardigheden van honden lijken op die van jonge kinderen, concluderen Hongaarse onderzoekers in het tijdschrift Current Biology van januari 2012. Dit verklaart mogelijk waarom zo veel mensen hun hond als een kind behandelen.

“Honden en mensen delen enkele sociale vaardigheden, waarbij honden lijken op kinderen van zes maanden tot twee jaar oud”, zegt József Topál van de Hongaarse Academie van Wetenschappen. Het gaat volgens hem vooral om verbale communicatie en oogcontact.

Oogbewegingen
Tijdens het onderzoek kregen zestien volwassen honden een video te zien van een vrouw die zich omdraaide naar één van twee precies dezelfde potten. Met een ‘eye-tracking’ techniek konden de oogbewegingen van de hond worden gevolgd. Er waren twee verschillende video’s. In de ene keek de vrouw recht naar de hond en zei met een hoge stem: "Hallo hond!" In de tweede video zei de vrouw precies hetzelfde, maar dan met een lage stem, terwijl zij oogcontact vermeed. De honden bleken significant langer naar haar kijken als ze eerst contact had gelegd met haar ogen en stem. Op deze manier reageren baby’s en peuters ook op mensen, blijkt uit eerdere studies.

Eerste keer
De resultaten bevestigen wat veel hondenbezitters allang weten, erkennen de onderzoekers. Maar dit is wel de eerste keer dat er eye-trackingtechnieken gebruikt worden om de sociale vaardigheden van honden te bestuderen.

(Bron: Nu.nl/Desiree Hoving)