Welkom > Hond > Castratie reu

Castratie reu

Er is een alternatief voor chirurgische castratie.

Dit bestaat uit een implantaat dat (net zoals u dat gewend bent bij de identificatiechip) simpel met een injectie onder de huid wordt ingebracht.
Het is een heel klein, staafvormig implantaat dat voortdurend een lage dosering hormoon afgeeft dat effect heeft op de productie van geslachtshormonen bij de reu.
Uw hond is zo gemiddeld een half jaar onvruchtbaar. Het is ook te gebruiken in geval van dominant, overmatig seksueel of agressief gedrag.

Voorafgaand aan de remming van de hormonen wordt de hoeveelheid testosteron (mannelijk geslachtshormoon) in eerste instantie juist even hoger. Dit begint binnen 1-2 uur nadat het implantaat is toegediend. Bij de meeste honden valt deze stijging niet op. Sommige reuen kunnen echter wat drukker worden en juist typisch reuengedag laten zien. Dit zou 9 tot 21 dagen kunnen duren.

U zult merken dat de testikels na enkele weken kleiner worden, gemiddeld ongeveer 30%.

Op deze manier kunt u uw reu tijdelijk laten castreren.
Na een half jaar kunt u besluiten de hond weer gewoon onder invloed van z'n mannelijke geslachtshormonen te laten komen, u kunt besluiten hem operatief te laten castreren, of u kunt hem (desnoods de rest van z'n leven) elk half jaar opnieuw laten injecteren.

We hebben er ondertussen al heel wat jaren ervaring mee en zijn er erg lovend over.
Bij kleine honden is de werkzaamheid van de chip vaak heel veel langer, tot 9 of 12 maanden aan toe.


Misschien goed om te weten. Soms krijgen we deze vraag: mijn hond is geÔmplanteerd en toch vertoont hij nog dek-gedrag, hoe kan dat??

Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat dit gedrag niet altijd betekent dat uw hond toch vruchtbaar is. Eťn op de 4 eigenaren van honden die chirurgisch zijn gecastreerd zal u kunnen vertellen dat zijn hond toch nog af en toe seksueel gedrag vertoont. Iedereen kent ook wel de gecastreerde katers, konijnen of cavia's, die soms toch ineens een vrouwtje willen bestijgen. Dit kan net zo voorkomen als de hond het implantaat heeft.