Welkom > Euthanasie > Aanpak

Aanpak

Voorverdoving

Als de beslissing eenmaal onontkoombaar is, zal met u besproken worden dat uw dier eerst - liefst in uw bijzijn! - een voorverdoving krijgt. Hierdoor raakt uw dier, net als bij een operatie, langzaam onder narcose. Als u dat wilt, kan deze prik bij u op schoot gegeven worden.
Doordat we daar doorgaans opiumachtige middelen bij gebruiken, zal het laatste bewustzijn van uw dier aangenaam voor hem zijn.

Rust

Wij vinden het, in het belang van het dier, belangrijk dat u zelf bij uw dier blijft, als u zich daar emotioneel toe in staat voelt.
U wordt in een aparte ruimte met uw dier ondergebracht om in alle rust afscheid te kunnen nemen.
Afscheid nemen doe je maar ťťn keer: dat is erg belangrijk.

Nadat het dier het bewustzijn verloren heeft en niets meer merkt van zijn omgeving, komen we weer bij u.

Overigens hebben veel dieren in dit stadium hun ogen open. Maar ze zien dus niets! In feite is het afscheid voor het dier zelf dan al geweest.

Als definitieve prik krijgt het dier een overdosis van een slaapmiddel dat direct in een bloedvat van een voorpoot gespoten wordt. (Om dat bloedvat te vinden, knippen of scheren we meestal wat haren weg.)

Meestal werkt dit laatste middel zo snel, dat het dier al overleden is nog voor de spuit leeg is.

Uiterst verdrietig om mee te maken, maar griezelig is het niet. Het dier ligt er ontspannen bij, soms met de ogen nog steeds een beetje open.