Welkom > Buitenland > Vliegreis

Vliegreis

Verdovende pilletjes?

Regelmatig wordt ons gevraagd om verdovende pilletjes voor een vliegreis.
Dit hebben wij altijd afgeraden in verband met de risicoís.
Ook zijn wij van mening dat een nieuwe situatie voor een dier vaak beter te aanvaarden is als het juist niet verdoofd is.


Sinds mei 2003 wordt het zelfs door de KLM en andere vliegmaatschappijen verboden.

Als een dier toch iets kalmerends gekregen heeft mag het dier pas mee als het zijn roes heeft uitgeslapen in het KLM-dierenhotel op Schiphol!
De KLM is daarbij heel consequent in het opvolgen van het advies van de "International Air Transportation Association" (IATA). Dat is het internationale regelgevende orgaan in de luchtvaart.

De IATA raadt het verdoven van dieren, met name van hond en kat, af.
De combinatie van vlieghoogte en kalmerende middelen kan leiden tot een zeer lage bloeddruk, met alle risicoís van dien.
Bovendien bestaat het risico van "bijkomen" tijdens de vlucht, wat een paniekreactie kan veroorzaken omdat het dier niet weet waar het is.

Wel raden ze aan om het dier tevoren te laten wennen aan de sky kennel.

Tip

Informeer vooraf of het wellicht mogelijk is uw dier als "handbagage" mee te nemen.


LET OP:

Cathay Pacific staakt vervoer platte neuzen

20 oktober 2011

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific wil dieren met een extreem platte neus niet meer vervoeren, omdat ze tijdens de vlucht oververhit kunnen raken. Populaire rassen als mopshonden, boxers en buldoggen mogen het vliegtuig niet meer in en ook Perzische katten moet op een andere manier op hun bestemming zien te komen.

Honden en katten met een platte snuit hebben volgens Cathay Pacific tijdens luchttransport vaak last van ademhalingsmoeilijkheden. Hierdoor kunnen ze tijdens een vlucht oververhit raken. Cathay Pacific baseert haar besluit op de publicatie van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Transport. Daaruit blijkt dat tussen 2005 en 2009 ruim 50 procent van de tijdens de vlucht overleden honden een platte snuit had.
Cathay Pacific is de vijfde luchtvaartmaatschappij die de maatregel invoert. American Airlines, Delta Airlines, United Airlines, Continental Airlines en Singapore Airlines hadden al besloten geen honden met platte snuit meer te vervoeren.