Welkom > Buitenland > Tekenziektes

Tekenziektes

Waar kan mijn dier teken oplopen?

  • De bescherming tegen teken wordt in Nederland meer en meer vanzelfsprekend, vooral vanwege het risico van het oplopen van de ziekte van Lyme (ofwel Lyme-borreliose).
Gelukkig komt de ziekte van Lyme in Nederland erg weinig voor.
Vervelend is (ook in de humane geneeskunde) dat de ziekte eigenlijk niet met zekerheid is vast te stellen. Er bestaan wel allerlei onderzoeksmogelijkheden, maar geen enkele geeft uitsluitsel.
Bij twijfel na een tekenbeet wordt antibiotica gegeven (Doxycycline). Vaccinatie is voorlopig geen optie, omdat het type vaccin dat in de Verenigde Staten gebruikt wordt, hier naar verwachting niet dezelfde beschermende werking zal geven, omdat in Europa andere infecterende Borrelia-soorten zijn.
Daarom wordt  ook door wetenschappers erg aangedrongen om gebruik te maken van een zo goed mogelijke TEKENBESCHERMING en uw dier regelmatig te blijven controleren.

In Nederland is Ixodes Ricinus de meest voorkomende teek.

Vanaf het voorjaar tot de nazomer komt de Ixodus teek met name voor in bossen, parken, duinen en struikachtige gebieden.
Teken houden zich hier schuil, totdat een geschikte gastheer langskomt waar zij op kunnen springen.
Dit kan een hond zijn, maar ook een mens, kat of muis.

TIP: loopt u zelf ooit een teek op en ziet u rond de beetplek een rode rand ontstaan, ga dan naar de huisarts. Die zal u antibiotica voorschrijven!

  • In zuid-europa (met name in de gebieden rondom de Middellandse zee, maar ook in grote delen van Frankrijk en Hongarije) komen andere soorten teken voor die zeer ernstige bloedziektes kunnen overbrengen, zoals Babesiose en Ehrlichiose.

Deze kunnen leiden tot de dood van uw dier.

LET OP:


Sinds 2005 is duidelijk dat de teek die bovengenoemde Babesiose kan overbrengen ( de Dermocentor teek), zich inmiddels ook in Nederland heeft gevestigd.
Deze teek is aangetroffen in de bossen rond Arnhem, in het bos en duingebied rond Den Haag en Scheveningen.
Sinds april/ mei 2006 ook in het bosgebied in Noord Limburg.

Is er behandeling mogelijk?

Soms kunnen Babesiose en Ehrlichiose behandeld worden, maar dit is vaak zeer kostbaar, langdurig en moeilijk.
Voorkomen is, in dit geval -letterlijk-, beter dan genezen.

Hoe kan ik mijn hond het beste beschermen?

  • Er bestaat een halsband, de Scalibor Protectorband, die teken zowel weert als doodt.

Deze band raden we sowieso aan bij bezoek aan het buitenland ivm. gelijktijdige bescherming tegen de zo gevreesde vliegjes die Leishmania kunnen overbrengen (zie aldaar).

Deze band beschermt gedurende 6 maanden.

De band werkt optimaal vanaf 2 weken nadat hij is omgedaan. Bega niet de fout om de band steeds om en af te doen, want dan is uw hond alsnog niet beschermd!

Wilt u directe veiligheid, was dan uw hond met Scalibor shampoo.
Dit werkt direct en gedurende 2 weken. (Overigens: deze shampoo schuimt nauwelijks).

Het is goed om te weten dat de band niet schadelijk is voor uw hond of voor degene die uw hond aait.

Door wrijving van de band over de vacht komt continu actieve stof (deltamethrin) vrij. Deze stof wordt opgenomen in de bovenste huidlaag en verspreidt zich via de vetlaag  in de huid over de hele hond.

Er zit dus niets op de huid, er komt niets in de bloedbaan.
Ook het type vacht maakt niets uit.
Regen of zwemmen heeft ook geen invloed.
De band stinkt niet.
Kortom: gebruiken die band!

  • Sinds 2007 is er tevens voor de hond (voor de kat helaas niet) een spot-on middel (ofwel: via "druppel in de nek") om te beschermen tegen teken. U hoeft dan uw dier niet meer apart te behandelen tegen vlooien, omdat dit een gecombineerd middel is.
Dit middel heet PracTic en dient 1 keer per maand gebruikt te worden.


Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat BERNER SENNENHONDEN een verhoogde gevoeligheid lijken te hebben om de ziekte van Lyme op te lopen.
In de VS zijn er aanwijzingen dat dit ook voor RETRIEVERS zou gelden.