Welkom > Buitenland > Reisziekte

Reisziekte

Sommige honden lijden heel hardnekkig aan reisziekte. Dit maakt het niet erg aantrekkelijk de hond mee te nemen, zeker op een wat langere reis.
Gelukkig is er sinds 2008 eindelijk een modern middel zonder versuffende bijwerkingen: Cerenia.

Het moet wel van te voren gepland worden en sowieso zijn er een aantal handige tips.
Kijk evt. op www.wagenziekte-honden.nl.

Samenvattend kan het volgende gezegd worden: bij meer dan 9 van de 10 honden wordt het braken voorkomen. Het werkt minstens 12 uur. zodat Cerenia gegeven kan worden 1 tot 10 uur voor vertrek. Dit geeft de flexibiliteit om het middel al toe te dienen op de avond vůůr een eventueel vertrek vroeg in de ochtend. Geef liefst een lichte maaltijd of snack vooraf, lang vasten vooraf vermijden.
De tabletten mogen maximaal 2 dagen achter elkaar gegeven worden.

Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het vlak bij het het gehoororgaan gelegen vestibulair apparaat. In de halfcirkelvormige kanalen zit een vloeistof die endolymfe heet, en die vooral door draaiende bewegingen in beroering wordt gebracht. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriŽntatie. Bij gevoelige individuen wordt daardoor het braakcentrum in het verlengde merg geactiveerd.