Welkom > Buitenland > Hartworm

Hartworm

Het belang van regelmatig ontwormen dringt in Nederland maar langzaam door. Dat is belangrijk om de gezondheid van uw dier zo optimaal mogelijk te houden. Ook speelt er voor een belangrijk deel een volksgezondheidsaspect mee.

Voor wie naar het buitenland gaat en zijn hond of kat mee neemt, zitten er grotere en veel akeliger risico's aan vast als u verzuimt om te ontwormen.

In zuid-Europa komt namelijk veel hartworm (Dirofilaria immitis) voor.

Waar?

Voorheen gold als risicogebied de lijn ten zuiden van Parijs-Milaan. Deze lijn lijkt echter steeds verder noordelijk gelegd te moeten worden.

Hoe vindt besmetting plaats?

Honden en katten kunnen hartworm oplopen doordat ze gestoken worden door een muskiet die larfjes van de hartworm met zich meedraagt.
Deze larven groeien in de hond of kat uit tot wormen van wel 30 (!) cm lang.
Deze nestelen zich in het hart (vandaar de naam) en de grote bloedvaten van de longen, waar ze jarenlang overleven en het hart en de weefsels rondom beschadigen. Dit kan uiteindelijk tot de dood van het dier leiden.

Is er een behandeling mogelijk?

Als de wormen eenmaal volwassen zijn is een behandeling bijna niet meer mogelijk, omdat de behandeling zelf tot levensgevaarlijke complicaties kan leiden.

Hoe kan ik besmetting bij mijn dier voorkomen?


Er is een heel simpele en veilige methode om bij een besmetting met de larfjes, deze direct te doden.
Dit kan bijvoorbeeld met de middelen Stronghold of Milbemax. Deze middelen worden ook bij ontworming in Nederland regelmatig voorgeschreven, omdat het uitstekende middelen zijn. Ga er echter niet van uit dat alle andere wormmiddelen die u hier gewend bent om te gebruiken ook tegen hartworm beschermen.


Dit alles geldt zowel voor de hond als voor de kat.


Stronghold? Dat gebruik ik als vlooienmiddel! Klopt het wel dat dat ook ter hartwormpreventie gebruikt wordt?

Jazeker. Stronghold schrijven wij ook voor ter behandeling en voorkoming van vlooien bij hond en kat, bij de behandeling van oormijt bij de kat, schurftmijt bij de hond en spoelwormen bij hond en kat. (Helaas werkt het alleen niet tegen lintworm).
Stronghold wordt 1x per maand tussen de schouderbladen aangebracht.

Stronghold is een zeer veilig middel voor uw dier.
Omdat het tegen zoveel problemen werkt, denken mensen wel eens dat het een “paardenmiddel” is. Niets is minder waar. De werkzame stof is volstrekt onschadelijk voor zoogdieren, dus voor uw dier en ook voor uzelf.

Milbemax. Dat krijg ik mee als ik aan de balie om wormtabletjes vraag. Hoe zit dat?

Klopt helemaal.
Milbemax is een "breedspectrum" ontwormingsmiddel en wordt veel gebruikt als bestrijding en preventie van spoel- en lintwormen.
Het is een klein, handig tabletje dat makkelijk is in te geven. Het hoeft niet op nuchtere maag en er zit geen (vieze) smaak aan, waardoor het ook eventueel verpulverd door het eten gegeven kan worden.
Nooit meer de ellende van schuimbekkende dieren als het buitenlaagje van de tablet af ging en het dier de uiterst bittere binnenkant proefde. Zo'n dier wil nooit meer een pil slikken..!

Het voordeel van Milbemax boven Stronghold is de bredere werking tegen wormen (ook lintwormen), maar een ander belangrijk pré is de bescherming tegen de vossenlintworm (zie aldaar). Het nadeel is dat Milbemax niet tegen vlooien werkt en Stronghold weer wel. U zou dan dus apart een middel ter vlooienbescherming moeten geven.

Behandelingsadvies bij gebruik van Milbemax voor de preventie van hartworm bij de hond.

Als u 1 tot 28 dagen op vakantie bent geweest in een risico-gebied geeft u Milbemax op de dag van thuiskomst en nog een keer 1 maand na thuiskomst.

Gaat u langer dan 28 dagen, dan geeft u Milbemax maandelijks en ook weer 1 maand na thuiskomst.

Wij helpen u graag om te kijken wat voor u de beste oplossing is.