Welkom > Buitenland > Chippen

Chippen

Als uw dier nog niet gechipt is, kan dit door ons gedaan worden.
De microchip (zo groot als een rijstkorrel) is gehuld in een speciale kunststof capsule, dat afstoting voorkomt en vergroeiing met het weefsel bevordert. Hij bevat geen batterij of andere energiebron en wordt net als bij een enting via een injectienaald onder de huid tussen de schouderbladen aangebracht. Dit is vrijwel pijnloos.

Het chipje bevat een lang nummer, dat uniek is voor uw dier. Met een elektronisch afleesapparaat is dit als een streepjescode door diverse instanties simpel af te lezen.
Dit is ook van belang als uw dier ooit ergens zoek zou raken.
De identificatiecode begint in Nederland altijd met “528”. Zo is in het buitenland meteen duidelijk dat er contact moet worden gezocht met een Nederlandse databank.

U ondertekent aan de balie een formulier met daarop de gegevens van u, uw dier en de chip, zodat wij kunnen zorgen dat deze opgenomen worden in een centrale databank. Daar kan telefonisch contact mee gezocht worden. Echter dankzij internet kan het nog sneller. Raadpleeg daarvoor


TIP: bij RASHONDEN moet u in de gaten houden of alles wel goed geregeld is. Een rashond met een stamboom wordt op de leeftijd van 6 weken al gechipt door de Raad van Beheer, de instantie die de stambomen afgeeft. Daar staat de chip dan geregistreerd, maar alleen voor de registratie en identificatie van de hond in combinatie met de stamboom die bij de hond hoort. De registratie die nodig is als de hond zoekraakt, dus de registratie waar de mensen van de dierenambulance ed. terecht kunnen, is apart. Dat is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
Dus als je een hond hebt die als rashond gechipt is, moeten de gegevens zelf nog een keer worden doorgegeven aan die databank. Dat kan heel eenvoudig via internet: www.databankgezelschapsdieren.nl. Na een week of drie krijg je dan bericht dat het dier staat geregistreerd.
Als je zelf een deel van het jaar in het buitenland woont, is het toch verstandig de chip ook in dat land te laten registreren. Op de website www.chipnummer.nl staan ook een aantal buitenlandse databanken genoemd, waar je hiervoor terecht kunt.

Vergeet verder nooit om bij verhuizing of verandering van telefoonnummer dit ook altijd door te geven.


NIEUW
: GRATIS SMS-HERINNERING
Wie automatisch een sms wil krijgen om herinnert te worden dat er al weer 3 maanden voorbij zijn en het dier dus weer ontwormt moet worden: sms "naam van het huisdier" spatie "Milbemax AAN" naar 0642-500042.
Aan deze service is geen registratie verbonden.
Het is gratis. U betaalt alleen voor de verzending het gebruikelijke tarief voor de verzending van één sms bericht binnen Nederland.
Sms "naam van het huisdier" spatie "Milbemax UIT" naar hetzelfde nummer, om weer af te melden.

Nieuwe service: mijndieriszoek.nl

19 oktober 2011

Wie zijn huisdier kwijt is, kan sinds kort terecht op www.mijndieriszoek.nl, een nieuwe service van de Dierenbescherming. De website biedt ruimte voor het plaatsen van vermiste en gevonden dieren, zodat vraag en aanbod op één plek bij elkaar worden gebracht. Ook geeft de website tal van zoektips en adviezen, variërend van het verspreiden van flyers en posters tot het chippen van je huisdier. Zo hoopt de Dierenbescherming het leed voor mens en dier nog verder te kunnen terugbrengen.

Vermist
Wie zijn huisdier kwijt is, kan een foto met een uitgebreide beschrijving van het dier op deze website plaatsen. Dit doet men aan de hand van een eenvoudig stappenplan. De meeste huisdieren raken in hun directe leefomgeving zoek, en worden daar ook meestal weer gevonden. Het is dus zaak om allereerst een zoekactie in je eigen buurt te starten. Flyers en posters zijn daarbij handige hulpmiddelen. De website biedt dan ook de mogelijkheid om zelf eenvoudig een professionele (kleuren)poster van het dier te ontwerpen en uit te printen.
Daarnaast geeft hij tal van andere tips en adviezen die kunnen helpen bij het zoeken naar vermiste huisdieren, zoals het slim timen van je lokroep, teruggaan naar een oude, bekende ‘hangplek’ van het huisdier of het inrichten van speciale lokplekken.

Gevonden dieren
De Dierenbescherming beveelt eigenaren van vermiste huisdieren aan om allereerst de pagina’s met gevonden dieren te raadplegen alvorens hun dier als vermist op te geven. Het is immers goed mogelijk dat het desbetreffende dier inmiddels al in een asiel is beland en op een pagina in de rubriek ‘Gevonden’ staat. De vele honderden dieren op deze pagina’s worden daar immers geplaatst door dierenasielen verspreid over het hele land. De pagina’s zijn op provincie en datum van te raadplegen. Gewerkt wordt nog aan een zoekfunctie op postcode en straatnaam.

Volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming is de belangstelling voor de website al groot, ondanks het feit dat hij nog niet grootscheeps is gepromoot. 'In de maand september had de website al zo'n 5.000 unieke bezoekers', aldus de woordvoerder.


Kattenluik dat werkt op een chip

Krijgt u regelmatig bezoek via het kattenluik van buurkatten en bent u daar helemaal niet blij mee?
Er bestaan kattenluikjes die op een chip werken! De chips die wij gebruiken zijn daar voor geschikt. Het nummer van de chip van uw kat kan vastgelegd worden in het geheugen van het kattenluik. Op het moment dat de kat met dat chipnummer langskomt, gaat het luikje open. Het luikje blijft dicht voor een kat zonder chip of een kat met een chipnummer dat niet in het geheugen van het kattenluik staat.

Tot voor kort was het nogal moeilijk om in Nederland een dergelijk kattenluik te kopen. Inmiddels is de "Smart Flap" van petporte makkelijk verkrijgbaar.
De Smart Flap werkt op alle in Europa gangbare microchips die gebruikt worden voor het registreren van huisdieren. Wel verschilt het uitleesbereik enigszins per type chip en is het afhankelijk van de plek waar de chip in het dier is geplaatst (het beste is n de nek of boven in de schouder). De op onze praktijk gebruikte chips van BackHome Biotec zijn uitermate goed uitleesbaar.
De Smart Flap wordt geleverd met een adapter en werkt op een laag voltage, dat veilig is voor mens en dier. Wel is het luik voorzien van een batterij-backup. Als de stroom uitvalt blijft het luik functioneren via de batterij. Ook zonder batterij en netstroom blijven de geprogrammeerde chipnummers in het geheugen staan.
Het luik detecteert automatisch het lichtniveau en kan (als u dat wilt) uw kat 's nachts binnenhouden. Moet u uw kat binnen zien te krijgen voor (bv) een bezoek aan de dierenarts: via de "dierenartsstand" kunnen uw dieren niet meer naar buiten, wel naar binnen.
Er kunnen tot 31 katten worden ingeprogrammeerd. Er zijn nog meer instellingsmogelijkheden dan hierboven genoemd, waaronder een kinderslot.
Zie ook: www.petporte.nl.


BACK HOME CLUB

Met het type chip dat in onze praktijk gebruikt wordt, is het mogelijk u gratis aan te melden bij de Back Home Club.
Zie hieronder.

De voordelen van de Back Home Club:
  • Altijd de laatste gegevens van uw huisdier online
  • Uniek: foto en medische gegevens van uw huisdier toe te voegen
  • Informatie alleen op te vragen door de vinder* van uw huisdier
  • Deelname is geheel gratis**

Welkom bij de BackHome Club: een club speciaal bedoeld voor eigenaren met een huisdier dat gechipt is met een BackHome chip (transponder). Door uw gechipte dier aan te melden krijgt u de beschikking over een ‘persoonlijke huisdierpagina' op deze website. Hierop kunt u uw huisdier niet alleen registreren, maar kunt u zelfs extra achtergrondinformatie over uw dier, zijn medische gegevens en een foto van uw dier kwijt. Veel informatie op deze pagina kunt u aanpassen, zodat u altijd de leukste foto of het juiste (vakantie)adres van uw dier online heeft staan!